Britse eurofiel geeft toe: "Er is geen bewijs dat Rusland het Brexit-referendum heeft beïnvloed"

Britse eurofiel geeft toe: "Er is geen bewijs dat Rusland het Brexit-referendum heeft beïnvloed"

"De wortels van Brits euroscepticisme gaan heel diep."

Tijdens en na de campagne voor het Brexit-referendum kregen Britse kiezers én Nederlandse nieuwsconsumenten telkens weer te horen dat Rusland de boel probeerde te verstieren. Ja, ja, Moskou had allerlei social media-acties opgezet en werkte heel hard om Britten zover te krijgen voor Brexit te stemmen. Als Britten er rustig over nadachten zouden ze ongetwijfeld heel erg pro-EU zijn, maar door al die Russische anti-EU propaganda zijn ze in de war geraakt en hebben ze dus voor BREXIT gestemd.

Nou, na jaren naar die onzin geluisterd te hebben kunnen we dat verhaal eindelijk in de prullenbak gooien. Kijk maar naar deze video van een interview met Nick Clegg, de voormalige leider van de Britse LibDem partij en een eurofiel bij uitstek. Hij geeft nu toe dat er "geen bewijs" is dat Rusland de uitslag daadwerkelijk beïnvloed heeft:

Natuurlijk, Clegg is tegenwoordig 'global affairs head' voor Facebook, waardoor je zou kunnen beweren dat hij er baat bij heeft om dit te stellen. Maar dat klopt niet helemaal. Toen deze mythe voor het eerste rondging dook Facebook er immers meteen op, niet om te bewijzen dat het niet zo was, maar om onwelgevallige meningen het zwijgen op te leggen. Voor de linkse raddraaiers van het 'sociale netwerk' leek het een ideaal excuus te zijn om alle en iedereen dat enigszins uitgesproken rechts is de mond te snoeren.

Maar, wat blijkt? Al die angstzaaierij was je grootst mogelijke onzin. Poetin heeft wel betere dingen te doen dan een referendum in Groot-Brittannië te beïnvloeden. En Britten hebben niet voor Brexit gestemd omdat Poetin ze bedrogen heeft, maar omdat ze zelf hebben besloten dat ze geen lid willen zijn van Het Grote Megalomane Europese Project.

Lees meer over:
EU EU Brexit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties