Bronnen: Staat heeft meevaller van 4 miljard

Geen categoriemei 11 2014, 18:34
En de coalitie gaat dadelijk rollend over straat.
Bronnen in Den Haag vertellen De Dagelijkse Standaard dat de staat een meevaller heeft gehad van ongeveer vier miljard euro. Dit komt doordat de belastingopbrengsten hoger zijn dan verwacht (zijn die lastenverzwaringen toch nog ergens 'goed' voor geweest, kuch) en doordat de economie zich aan het herstellen is.
Het zit Nederland dus mee.
Hoewel dat normaal gesproken goed nieuws zou zijn ligt dat op dit moment iets genuanceerder. De reden is namelijk, aldus de bronnen, dat de coalitiepartijen het hartgrondig oneens met elkaar zijn over de vraag wat er met de vrijgekomen +/- 4 miljard euro moet gebeuren. De reden? Iedereen wil de meevaller gebruiken om nog even snel een mooie slag te slaan voor de Europese verkiezingen.
De PvdA wil het vrijgekomen geld gebruiken om, hoe kan het ook anders, zogenaamde 'sociale misstanden' te lijf te gaan. In de praktijk komt dit er dus op neer dat de sociaaldemocraten de eigen achterban even blij willen maken met wat overheidsgeld. Hier wat subsidies, daar wat hogere uitgaven, en voila: de PvdA ziet de verkiezingen voor het Europees Parlement opeens vol vertrouwen tegemoet.
Jammer genoeg voor Diederik Samsom (die intern en extern onder vuur ligt) denkt de VVD daar net een beetje anders over. Die partij werd de afgelopen tijd vaak bekritiseerd omdat het de belastingbetaler een lastenverlichting van 1000 euro beloofde, terwijl zij de belastingen na de verkiezingen juist flink verhoogde. Onlangs verscheen er zelfs een hilarisch artikel op de website van de VVD waarin werd getracht uit te leggen waarom we die 1000 euro nog steeds niet hebben gekregen. Daarom willen Rutte en (Halbe) Zijlstra de vier miljard gebruiken om dat alsnog te regelen (alsof dat de vele lastenverzwaringen goed maakt, maar dat geheel terzijde). Dat is natuurlijk tegen het zere been van de PvdA aangezien haar achterban daar weinig aan heeft.
Normaal gesproken zouden ze misschien een deal met elkaar kunnen maken, maar nu is dat bijzonder lastig. Beide partijen vrezen namelijk (terecht) voor een afgang bij de verkiezingen op 22 mei. Niet zo gek aangezien ze het moeilijk hebben in de peilingen. Dat geldt met name voor de PvdA. Als Samsom zijn zin niet krijgt kon het daar weleens erg onrustig worden.
En dat is niet alles. Ook de gedogers (ChristenUnie, D66 en de SGP), vertellen de Haagse bronnen, roeren zich. Misschien dat D66 er nog uit had kunnen komen met de PvdA en de VVD, maar de democraten botsen flink met de ChristenUnie. Beide vinden zichzelf namelijk de belangrijkste gedoger en willen daar iets voor terugzien. Ook voor hen geldt dat ze allemaal eigen projecten in gedachten hebben waar het geld aan besteed moet worden.
Onze politici mogen dan tovenaars met geld zijn, maar ook zij kunnen één euro maar één keer uitgeven.
Het is daarom meer dan mogelijk, aldus de bronnen, dat de twee regeringspartijen en hun gedoogvrienden de komende week of anderhalf rollebollend over straat gaan. Allemaal willen ze kort voor de verkiezingen nog even scoren; geen van hen gunt de ander(en) het licht in de ogen. Niet op dit moment tenminste.
Het meest verbazingwekkende aan bovenstaande is dat geen van de betrokken partijen het ook maar een beetje heeft gehad over de staatsschuld. Sinds 2008 is die namelijk opgelopen met zo'n 200 miljard euro. Indien daar niets aan wordt gedaan zadelen we volgende generaties op met een enorme schuldenlast die ze onmogelijk kunnen afbetalen - niet zonder dat zij daar ernstig onder lijden, tenminste.
Natuurlijk zijn belastingverlagingen altijd welkom, maar daarnaast (of misschien zelfs bovenal) is het op dit moment van het grootste belang om het budget van de staat rond te krijgen. We moeten, aldus ook de Europese Unie, toewerken naar een 'klein overschot', wat vervolgens gebruikt kan worden om de staatsschuld enigszins in bedwang te houden.
Iedere Nederlander is het duidelijk dat de regering daarom op een verantwoordelijke wijze om moet gaan met dit soort meevallers, maar blijkbaar denken de heren coalitiegenoten daar heel anders over. Zij zijn alleen maar bezig met de aankomende verkiezingen en mogelijkheden om nog snel even zieltjes te winnen door kadotjes uit te delen aan de (potentiële) achterban.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten