Brussel valt zich een buil aan Turkije

Geen categoriejun 02 2013, 10:15
Eens te meer is duidelijk dat Turkije niet klaar is voor EU-toetreding.
Die arme, arme Brusselaren toch. Zelden hebben ze zichzelf zo ontzettend voor joker gezet als de afgelopen paar dagen. Wat is er precies gebeurd? Welnu, twee dingen.
Eén is een bericht van afgelopen maandag, toen het nieuwtje naar buiten kwam dat men graag opnieuw met Erdogan om de tafel gaat zitten om de toetreding van Turkije aan de EU verder te onderhandelen. De hoge heren van de EU achtten het wel opportuun om met Ankara verder te keuvelen over een verbond. Immers, over mensenrechtenschendingen in Turkije hoorde je nog maar weinigen. Turkije was daarnaast een goede NAVO-bondgenoot van veel EU-lidstaten, en bovendien is Erdogan een vriendje van Obama. Dan moet het wel goed zitten, toch?
Dit is misschien wel de pijnlijkste misrekening van de EU sinds ze daar hadden ingeschat dat de Fransen en de Nederlanders wel eventjes voor een EU-grondwet zouden stemmen. Want men bleek het helemaal niet zo te hebben op mensenrechten, en protesten liever helemaal aan puin schiet.
De afgelopen dagen zijn er negenhonderd arrestaties verricht, duizenden gewonden gevallen en twee doden gevallen. Bij mijn weten gaat het in beide gevallen om extreem politiegeweld: een traangasgranaat ontplofte vlak naast het hoofd van een jonge vrouw, en een politiebus die gewoon doodleuk over een demonstrant heen reed.
Erdogan nam het in een persconferentie naderhand nog zelfs op voor z'n politie. Hij gaf de schuld aan de demonstranten zelf: die zouden immers niet moeten demonstreren. Je gewoon gedeisd houden en meewerken met de islamistische agenda van Erdogan. Verder je mond houden.
Eens te meer is duidelijk dat Turkije wat betreft mensenrechten (onschendbaarheid van het lichaam, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van samenkomst) echt nog niet in de 21e, of zelfs de 20e eeuw is aanbeland. In de EU is dan ook absoluut geen plaats voor een barbaars regime. Dat begin van de week tóch een poging werd gedaan Ankara bij de club van 27 Europese landen te krijgen mag zeker bezien in het licht van de afgelopen twee dagen als een fatale blunder worden beschouwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten