Brussel weet zelf ook niet goed hoe het 'nepnieuws' moet bestrijden en faalt dus faliekant

Brussel weet zelf ook niet goed hoe het 'nepnieuws' moet bestrijden en faalt dus faliekant

We weten dat berichtgeving van GeenStijl en de Gelderlander op de zwarte lijst zijn beland in Brussel als 'nepnieuws'. In Brussel vragen ze zich af hoe dat nou in vredesnaam kon gebeuren. De Europese politiek komt achter het feit dat ze hun hand hebben overspeeld met hun 'goede bedoelingen'.

Ze zijn maar met een man of 15. Op een steenworp afstand van het gebouw van de Europese Commissie werkt een klein team dat de East Stratcom Taskforce heet. Zij hebben de opdracht om nepnieuws binnen en buiten de EU te bestrijden. In theorie zouden ze alles in de gaten moeten houden: duizenden kranten, tijdschriften, websites, sociale media, tv- en radio-programma's, om de zin en de onzin van elkaar te scheiden. Maar dat lukt natuurlijk nooit.

Europarlementariërs in Brussel zijn het er over eens dat de hiervoor genoemde artikelen helemaal niet op de zwarte lijst moesten staan, maar ze vragen zich wel af hoe dat kon gebeuren. Het is een beetje triest dat politici dit zelf niet kunnen bedenken. Je hebt ten eerste te maken met vrijwilligers. Ten tweede, het zijn duizenden, maar dan ook duizenden berichten waar je overheen moet gaan. Ten derde, je bent afhankelijk van het subjectieve interpretatievermogen van de personen die 'nepnieuws' moeten opsporen.

Daarnaast moet men zich afvragen wanneer iets 'nepnieuws' is en wanneer iets een mening is. Meningen over feiten kunnen verschillen. Zelfs interpretaties van feiten kunnen verschillen, zodat de verwerking en constructie van de context om die feiten gevoelig is voor de menselijke foutmarge. Met de goede bedoelingen wilden Europarlementariërs propaganda tegengaan, maar ze zijn er achter gekomen dat ze in hun menselijke hybris zijn getrapt en het gewoon niet gedaan kan worden.

"De gedachte lijkt te zijn: we vertrouwen op onze vrijwilligers", zegt PvdA-Europarlementariërs Kati Piri. "Op de website staat: als we een valse melding doen, laat het ons dan weten, dan halen we het er weer af. Maar dat komt natuurlijk wel heel klungelig over."

Nu komt men met een voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor de Taskforce, maar dat gaat natuurlijk geen zoden aan de dijk zetten. Je blijft dezelfde problemen houden, behalve als je een gigantisch instituut creëert dat alle uitspraken en nieuwsberichten in de gaten houdt. Dan hebben we ook nog eens te maken met de taalkundige problemen met zo veel dialecten en talen binnen Europa. Geen beginnen aan, dus stop er gewoon mee.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties