rutte avond

Groningse burgemeester 'enorm verbaasd' over Ruttes' kerncentrale-plan voor Groningen: 'Wat krijgen we nou?!'

Geen categoriemrt 01 2021, 19:00
Tijdens het RTL-debat toverde Rutte ineens een kerncentrale uit z'n hoge hoed, die in Groningen gebouwd moest gaan worden. Eén probleem: dat plan is nergens op gebaseerd, en is niet afgestemd met de provincie Groningen. Burgemeesters en politici in de provincie reageren dan ook met opgetrokken wenkbrauwen en menen dat de premier van werkelijkheid is losgezongen.
Burgemeester van gemeente Het Hogeland, Henk Jan Bolding (CDA), zegt 'enorm verbaasd' te zijn over de plannen voor een kerncentrale in de provincie Groningen. Rutte benoemde dit tijdens het RTL-lijsttrekkersdebat en Bolding reageert: "Door deze uitspraak lijkt het alsof Rutte is losgeraakt van de maatschappelijke werkelijkheid." Dat meldt RTV Noord.
Rutte heeft een behoorlijke uitglijder gemaakt, blijkt uit de reactie van Bolding. ‘Hij staat daar als lijsttrekker, maar hij is ook nog minister-president en dat hij dit zomaar meldt, is verbazingwekkend. Dit is niet bestuurlijk correct. Op deze manier dit communiceren ondermijnt de wens van de regio. Er is hier geen draagvlak voor een kerncentrale’, zegt Bolding.
Het is ook volkomen absurd dat Rutte dit zomaar heeft geroepen. Hij wilde natuurlijk even snel kunnen scoren en benoemen dat de VVD voor kernenergie is, maar dit was nou niet bepaald 'tactisch'. Allereerst natuurlijk omdat hier kennelijk totaal geen overleg over is gevoerd.
Maar een tweede, en veel belangrijkere, reden is dat Groningen ook wel de láátste provincie is waar je een kerncentrale neer wilt zetten. In ieder geval zolang die grond instabiel is. Daarom werd het de Japanners jaren geleden ook ontraden om kerncentrales te gaan bouwen. Dat land ligt namelijk op meerdere tektonische breuklijnen en dat is ook precies de reden waarom het misging in Fukushima. De regio kampt tien jaar later nog altijd met de gevolgen van de aardbeving die daar in 2011 voor een kernramp zorgde.
Het lijkt er dus op dat de analyse van de Groningse burgemeester klopt. Rutte lijkt inderdaad losgezongen van de realiteit, want normaliter probeert hij altijd eerst naar 'draagvlak' te kijken, in de samenleving of waar dan ook. Dat doet hij deze keer niet, want er zijn namelijk verkiezingen te winnen, en in alle peilingen lekken de zetels links en rechts weg van de VVD. krijg je meteen van dit soort idiote (en ronduit gevaarlijke) plannen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten