CDA houdt geldschieter geheim

Geen categoriejul 27 2011, 16:03
Welk bedrijf steunt het CDA?
Dat is de vraag die onze vrolijke vrienden van de linkse media vandaag stellen. Het heeft er alle schijn van dat de christendemocraten een schenking hebben gekregen van maar liefst 100.000 euro. Van wie, of beter, van welk bedrijf blijft voorlopig een mysterie.
Dat is een beetje merkwaardig omdat er bij schenkingen boven de 4.583 euro vermeld moet worden van welk bedrijf het afkomstig is.
Aan de andere kant gaat het anderen in principe niet aan, aan wie bepaalde individuen of bedrijven doneren. Zolang het niet in strijd met de wet is of men niet op oneerlijke wijze de politiek beïnvloedt moet men zelf weten hoe men met geld omgaat, en partijen waar ze dat geld vandaan halen.
Jammer genoeg voor het CDA denkt de eigen minister, Donner, daar anders over:

Minister van Binnenlandse Zaken Donner (CDA) stuurde in april een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, om meer openheid te creëren in de subsidiëring van politieke partijen. Partijen moeten volgens hem de schijn van belangenverstrengeling voorkomen en kiezers moeten geïnformeerd worden over de herkomst van giften. Donner wil dat voortaan de identiteit bekend wordt van donateurs die meer dan 1.000 euro storten. Na de zomer gaat de Tweede Kamer met zijn wetsvoorstel aan de slag.

Dit is toch een probleem. De druk op het CDA zal ongetwijfeld toenemen; iets van 'doen wat je zegt' enzo.
Wat mij betreft doet het CDA trouwens gewoon een stapje terug en maakt de regering het gemakkelijker voor individuen en het bedrijfsleven om te doneren (zonder dat dit meteen PR-problemen oplevert).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten