CDA'er Rena Netjes opgepakt in Caïro

Geen categorieapr 09 2013, 12:53
Oud-CDA kandidaat voor het Europees Parlement en PVV-critica Rena Netjes is opgepakt in Egypte.
Leve de Arabische Lente! Leve de democratie in het Midden-Oosten! Vrijheid, blijheid.
Voor islamisten dan. Voor de rest van de mensheid is het op dit moment namelijk wat minder prettig vertoeven in het Midden-Oosten. Met name in Egypte gaat het al tijden mis. Sinds de Moslimbroederschap de touwtjes daar in handen heeft verandert het eens seculiere land langzaam snel maar zeker in een ware islamitische theocratie.
Eén van de mensen die dat aan den lijve hebben ondervonden is Rena Netjes, oud-CDA kandidaat voor het Europees Parlement. Netjes is opgepakt op verdenking van 'spionage'. Idioot natuurlijk aangezien ze in Egypte is om verslag te doen voor BNR, één van haar (vele) opdrachtgevers.
Een Nederlandse priester deelt het nieuws mee op Facebook:

Dutch journalist Rena Netjes arrested yesterday and now in prison in Cairo. This was a so- called citizen-arrest. Ridiculous, she is a normal journalist, not the spy she is accused of being. No rule of law in Cairo, rule of the mob. Lord, please take care of Rena Netjes.

Sinds haar arrestatie hebben de autoriteiten haar geprobeerd te isoleren van de buitenwereld. NRC Handelsblad legt uit:

Ze zit daar nog steeds vast, meldt haar opdrachtgever. Pas vanochtend lukte het haar om contact te leggen met bevriende journalisten in Nederland. Ze hoopt nu snel een advocaat te krijgen.

Met andere woorden, tot dusverre heeft ze zich niet op adequate wijze mogen verdedigen tegen de beschuldigingen tegen haar.
Dit is de ware aard van de nieuwe Egyptische heersers: intolerant tot op het bot, paranoide, fundamentalistisch en, jawel, zelfs ronduit dictatoriaal. Ik twijfel er niet aan dat Netjes puur en alleen is opgepakt omdat ze een westerse vrouw is die haar journalistieke werk probeert te doen; de Moslimbroeders hebben niet zoveel met dat soort dames.
Wat dit verhaal nog opmerkelijk maakt is het feit dat Netjes zich een paar jaar geleden nog kandidaat stelde omdat ze, zei zelf, het 'graag wil(de) opnemen voor de moslims':

Netjes, die Arabisch en Hebreeuws heeft gestudeerd en duoraadslid is in Amsterdam, wil het in Straatsburg opnemen voor de moslims. ''Ik wil het opnemen voor de moslims, want ik vind het heel erg wat er nu allemaal gebeurt en dit moet stoppen. Ik zal mijn nek voor jullie uitsteken. Wat er nu gebeurt is gewoon onrecht.''

Met 'wat er nu allemaal gebeurt' en 'dit moet stoppen' bedoelde mevrouw Netjes... de opkomst van de PVV. Ze was later dan ook een fervent tegenstander van de deal van CDA en VVD met Wilders' partij. Dat kon allemaal niet, Wilders was veel te radicaal, anti-moslim, etc. ga zo maar door.
Daarnaast ervoer ze het toendertijd als haar plicht om zich in te zetten voor 'betere betrekkingen tussen het Midden-Oosten en Europa. Ik citeer:

"Het is erg belangrijk dat duidelijk wordt dat de analyse van veel mensen van de aanslagen, in onder andere New York en Madrid, niet klopt. Deze aanslagen zijn veel meer politiek geïnspireerd dan religieus. Als mensen dit gaan beseffen, is denk ik, de kans op een goede verstandhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen veel groter. Het ander belangrijke punt is dat ik me wil gaan inzetten voor betere betrekkingen tussen Europa en bevolkingen van landen in het Midden Oosten".

En nu zit ze dus zelf in de penarie. Niet door toedoen van Geert Wilders, maar door de mensen voor wie zij zich juist wilde inzetten. Het eerste dat ze als europarlementariër namelijk wilde doen, zei ze bij de vorige verkiezingen voor het EP, "dictatoriale regimes in het Midden-Oosten aankaarten". Nou, Rena, dat is jou en je medestanders gelukt. Het 'aankaarten' ervan heeft bijvoorbeeld geresulteerd in maar liefst 5 miljard euro steun voor de Egyptische Moslimbroeders. Ja, dat zijn dezelfde mensen die jou nu gearresteerd hebben.
Maar goed, gelukkig kan Netjes zich waarschijnlijk niet al te druk maken over haar arrestatie. Eerder wist ze namelijk nog te melden dat vrouwen in het Midden-Oosten niet zo moeten zeuren over onderdrukking door hun mannen, broers, vaders en religieuze leiders. Ze zouden die rechtenloze situatie namelijk geheel en al aan zichzelf te danken hebben:

Op de vraag of de islam vrouwen onderdrukt, stelt Netjes dat Mohammed een aantal vrouwenrechten heeft ingevoerd. ''Ik denk dat het probleem vooral bij de vrouwen zelf ligt, ze pakken hun rechten te weinig. Mannen zullen die namelijk niet snel opgeven.''

Ik wens Netjes natuurlijk het beste toe, en hoop dat ze zo snel mogelijk wordt vrijgelaten. Maar... laten we hopen dat deze affaire dan ook een echte wake-up call voor d'r is en ze eindelijk doorheeft wat voor vlees we in de kuip hebben met Mohammed Morsi en zijn fundamentalistische kompanen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten