Chinese productie laagste in 8 maanden

Geen categoriemrt 01 2014, 17:00
Groei neemt af
Uit zaterdag gepubliceerde cijfers van de Chinese Federatie van Logistiek en Inkoop blijkt dat de groei van de industriële productie in China in februari is uitgekomen op het laagste niveau in 8 maanden. Groeien doet het dus nog wel, maar de groei stagneert.
De groei-index kwam in februari met 50,2 nèt boven de 50 punten, die als maatstaf wordt gehanteerd voor groei. Boven de 50 punten is sprake van groei, onder de 50 van krimp. Afgelopen jaar groeide de economie van China met 7,7 procent, naar Europese maatstaven enorm. Voor dit jaar wordt 7,5 procent groei verwacht. Dat is minder, maar nog altijd zeer fors vergeleken met de eurozone bijvoorbeeld.
Het is natuurlijk ook niet verwonderlijk als groei afzwakt. Hetzelfde geldt voor de krimpende economieën in de eurozone. Op een gegeven moment is de bodem wel bereikt. Toch maken Chinese beleidsmakers zich enige zorgen. De Chinese economie dreigt overvehit te raken; er is sprake van een vastgoedbubble en de private schulden van de Chinezen lopen sterk op, veelal buiten het reguliere bankwezen om. Ook locale Chinese overheden schijnen ruimschoots gebruik te maken van de mogelijkheden die dit 'schaduwbankieren' biedt. Begint de glans van economisch wonderkind China te verbleken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten