ChristenUnie ergert VVD met plan voor militaire missie in Syrië

Geen categoriedec 28 2018, 17:00
Joël Voordewind van de ChristenUnie zet het kabinet op gespannen voet, vooral de VVD is not amused. De oproep voor een militaire missie in Syrië kwam naar aanleiding van de terugtrekking die Amerikaanse president Trump aankondigde. Via De Volkskrant.
Zodra Trump zijn troepen terugtrekt, zitten de Koerden flink in de penarie. Zij werden al opnieuw aangevallen door IS en wanneer de VS zich terugtrekt, ontstaat er een machtsvacuüm. Turkije wil van de Koerden af, Rusland wil vooral stabiliteit in de regio en Assad volgt de lijn van Rusland. Als Koerden 'te vervelend' worden door bijvoorbeeld een eigen staat te willen, dan kun je er donder op zeggen dat zowel Turkije als Syrië hardhandig in zullen grijpen.
Joël Voordewind komt daarom met het briljante idee om tussen die partijen maar wat Nederlandse strijdkrachten tussen te proppen. Daar komt nog eens bij dat Voordewind hartstikke onduidelijk is over wat hij nou precies wil, en eigenlijk niet verder komt dan 'maar die zielige Koerden', zonder na te denken over de geopolitieke consequenties die met zo'n voorstel gemoeid zijn.
Turkije, als lid van de NAVO, ziet op het moment steeds meer heil in samenwerking met Assad en Poetin dan met de EU en de Verenigde Staten. Krijgen zij echter aan de stok met de Koerden, dan kun je er donder op zeggen dat zij niet braaf zullen afwachten tot heel de NAVO eindelijk heeft beslist wat de beste manier om te reageren zal zijn.
Dit is langzamerhand een hot-spot aan het worden van geopolitiek en het is bijzonder onverstandig om daar als Nederland 'zomaar' even tussen te willen komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten