jan roos

Column Jan Roos: "How low can you go?"

Geen categorieaug 11, 15:20
U kent Eric van Eerdenburg waarschijnlijk niet, dat komt omdat u als lezer van DDS geen frequente Lowlands-bezoeker bent, neem ik aan. Nu heb ik sowieso een broertje dood aan festivals, aangezien ik geen liefhebber ben van mensenmassa's of harde muziek. De combinatie daarvan met allerlei enge progressieve cultuursnuivers laat mij met veel plezier dit soort evenmenten links liggen.
Eric van Eerdenburg is al jaren directeur van het eerder genoemde Lowlands, het festival vol kunst en cultuur. Daarnaast is Eric van Eerdenburg een enorm hypocriete zak hooi. Meneertje liet jaren geleden, het jaar 2011 om precies te zijn, stevig van zich horen toen staatsecretaris Halbe Zijlstra, de huidige fractievoorzitter van de VVD, aankondigde de BTW op kunst en cultuur van zes naar negentien procent te verhogen. Zijlstra was gelijk niet meer welkom op zijn festival.
Daarmee liet Eerdenburg zien waar zoveel links volk last van heeft, namelijk selectieve verontwaardiging. Want allemaal leuk en aardig dat mensen een andere mening hebben, alleen ben je dan ook gelijk niet meer welkom. Dat zou eens een rechts festival moeten proberen. Ik denk dat het land te klein zou zijn en de Godwins niet aan te slepen.
Enfin. De directeur liet duidelijk merken niet blij te zijn dat het kaartje van zijn Lowlands een tientje duurder zou worden door de BTW-verhoging. Uit alle hoeken en gaten kwamen er cultuurliefhebbers om te demonstreren tegen dit beleid. De Mars der Beschaving werd in het leven geroepen. Een wandeltocht van Rotterdam naar Den Haag, waar duizenden deelnemers met veel gebrul aan deelnamen, om te protesteren tegen de cultuurbezuinigingen door kabinet Rutte I. Ja, toen Rutte inderdaad nog rechts was. De Mars der Beschaving vanwege een verhoging van de BTW, je moet maar durven. Ik weet wel betere onderwerpen. Ik noem vrouwenbesnijdenis, islamitisch terreur, massa-immigratie, de vernieting van onze soevereiniteit en ga zo maar nog even door. Een wandeltocht om de hoeveelheid subsidie die je vangt heeft weinig met beschaving te maken, me dunkt.
De BTW-verhoging werd na een jaar alweer geschrapt omdat Rutte na de val van zijn kabinet linkse partijen nodig had om zijn bezuinigingsagenda te kunnen doorvoeren. Geen woord werd er teruggenomen van alle hystrerische reacties. Ook niet door Erik van Eerdenburg. En oh ja, de kaartjes waren dat jaar, na de BTW-verlaging, niet een tientje goedkoper dan het jaar ervoor. Maar geen hond liep voor deze beschavingsloze diefstal een meter, laat staan een mars.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten