jan roos

Column Jan Roos: Klimaatpaus Ed Nijpels is een ordinaire lobbyist, en dat hele klimaat kan hem gestolen worden

Geen categorienov 09 2018, 12:00
Deze week richt Jan Roos zijn pijlen op VVD'er Ed Nijpels. De man geldt als 'klimaatpaus' in Nederland, en maakt die rol ook waar. Zo wil hij niet praten met voorstanders van kernenergie, verkoopt hij onzin over de ware kosten van de verduurzaming en geeft hij in werkelijkheid niets om het klimaat - kijk maar naar z'n onzuinige megaboerderij in Friesland.
Ik wil iets kwijt over de Paus. Nee, niet die in Rome. Maar onze eigen klimaatpaus, Ed Nijpels. Je kan veel over Edje zeggen, maar niet dat-ie veel principes heeft. Dus de juiste man op de juiste plaats voor dit onderwerp. Want je moet ook wel een ongelofelijke opportunist zijn als je als VVD'er van de ene op de andere dag nog groener wordt Kermit de Kikker.
Nijpels heeft de perfecte reputatie om de klimaatfraude aan de man te brengen. Hij is een liegbeest, een oplichter, een corrupte commissaris en vooral extreem hypocriet. Zo heeft de klimaatgoeroe een enorme boerderij in Friesland te koop met meerdere verouderde CV-ketels. Het hok is waardeloos geïsoleerd. Daarnaast laat Nijpels zich door een taxi heen en weer rijden als-ie op nog geen kilometer van zijn huis naar een tv-studio moet. Duurzaamheid? Het maakt hem allemaal geen ene fluit uit.
Ik ga het trouwens niet hebben over alle dubbele petten en nevenfuncties van Nijpels, en het zou flauw zijn om over zijn nichtenfuncties te hebben. Nee, ik heb het over Nijpels de klimaatpaus. De bestrijding van de opwarming zal de Nederlandse burgers ‘maar 55 cent per dag’ kosten, 200 euro per jaar, zegt Nijpels. Totale onzin. Het klimaatakkoord gaat Nederlanders zo'n 200 miljard euro kosten, met een mogelijk resultaat van 0,0003 graden minder opwarming. En verwaarloosbare en onmeetbare mindere verslechtering. Het wordt onbetaalbaar en zal weggegooid geld blijken. Het was ook Nijpels die zure regen in de jaren '80 op de kaart zette. Het bleek allemaal mee te vallen, maar toch heeft de burger daar zijn portemonnee voor moeten trekken. Sindsdien nooit meer iets over gehoord.
Organisaties en mensen die niet voor verregaande klimaatmaatregelen zijn, kregen geen plek aan de klimaattafels van de voorzitter van de Klimaatraad. Alleen orthodoxe gelovigen mogen bij de paus in de buurt komen. “Het is duidelijk dat er windmolens bij gaan komen, op zee en op land. Als je dan tegen windmolens bent, heb je aan zo’n tafel niets te zoeken,” zegt Nijpels. Ook voorstanders van kernenergie zijn niet zijn uitgenodigd aan de klimaattafels.
En zo toont Nijpels zijn ware gezicht. Dat hele klimaat kan hem gestolen worden. Hij is een ordinaire lobbyist en een zogenaamde groene duurzame ondernemer. Het resultaat wordt echter alleen gemeten in geld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten