Commentaar op een wat ouder Joop-stukje

Geen categoriemei 08 2014, 11:02
S.E.X.
Serieuze Europese Xenofobie: Terwijl andere continenten aan de tekentafel staan en de contouren schetsen van een nieuwe wereld, luisteren wij Europeanen liever naar de clichés en halve waarheden van anti-Europese populisten.

Welke continenten?

De hegemonie van de Verenigde Staten in de wereld is al enige tijd voorbij.

O ja? Sinds wanneer?

China is in 2020 de grootste economie van de wereld.

Er zijn economen die dat voorspellen, ja. Er zijn anderen die voorspellen dat dat niet zal gebeuren. Uw stelligheid is misplaatst. Overigens wordt-ie niet groter dan de Europese economie.

Ook India en Brazilië boeken op economisch gebied razendsnel progressie.

Uw voorbeeldlanden vallen niet op door hun hoge democratische gehalten. Daar wilt u met de EU ook naartoe?

Rusland viel Georgië in 2008 met militair geweld binnen, annexeerde recent een deel van Oekraïne en verstevigt momenteel haar controle over onze gastoevoer.

Een situatie die er door toedoen van de heren europarlementariërs niet beter op geworden is, eerder slechter.

De EU lidstaten Oekraïne, Polen en Hongarije vrezen ondertussen voor de expansiedrift van Rusland. Wij Nederlanders, wij Europeanen staan erbij en kijken ernaar.

Sinds wanneer is Oekraïne lid van de EU?

Europa is ons politiek, financieel, juridisch en militair fundament voor de toekomst.

Volgens mij zijn ondernemers dat, en het Nederlandse leger, Nederlandse rechters en politici. Waarbij de eerste groep, samen met haar werknemers ervoor zorgt dat alle anderen in de opsomming betaald kunnen worden.

Van dát fundament kan in ieder geval de schoorsteen roken.

Een noodzaak in een tijdperk van globalisering en grensoverschrijdende vraagstukken zoals de eurocrisis, energiezekerheid, terrorisme en migratie.

De Eurocrisis is in ieder geval niet grensoverschrijdend - die grenzen hadden we nu juist afgeschaft, weet u nog? Waren er wél grenzen en nationale munten geweest, dan had een Europese crisis een veel minder hardnekkig en destructief karakter gehad.

Nederland an sich is wereldwijd bezien van geen enkele betekenis meer. U wilt het misschien niet horen, maar dat is wel de waarheid.

Nederland staat op plaats nummer zeven op de lijst met BBP per capita en op nummer 17 in de lijst BBP per land.

En uw oplossing daarvoor is: laat de EU ons maar helpen?

Ik zou zeggen: zit niet zo te jammeren, steek godverdomme je handen eens uit je mouwen!

Aanpassen
De wereld verandert niet meer door beslissingen gemaakt in Den Haag. De wereld verandert wel door beslissingen gemaakt in Brussel.

U benadrukt de rol van de politiek nogal als het om de economische ontwikkeling van landen gaat. Waarom?

India, Brazilië en China zijn min of meer centraal gestuurde landen waar democratie als een soort sta-in-de-weg wordt gezien.

Vooral voor Nederland als klein handelsland met haar marginale invloed op mondiale schaal is het verstandig om een vaste pro Europese koers te blijven volgen.

Leg eens uit waarom.

Wat er ingeleverd is aan invloed wereldwijd kunnen we terugwinnen op Europees niveau. En zoals Darwin het al zei: "Winnaars zijn degenen die zich het beste aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid".

'Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid', ik lees hierin een soort defaitisme, mismoedigheid, gemakzucht en luiheid waar niemand ook maar iets mee opschiet. Een nieuwe werkelijkheid moet je maken, helemaal zelf. Anders doen anderen dat voor je en ben je alweer afhankelijk.

Hebt u ooit een baan gehad, eigenlijk, en dan eentje die niet gesubsidieerd werd / wordt?

Echter de massale opkomst van nationalistische, populistische en extremistische bewegingen binnen Europa laat mij bevroeden dat men zich niet wil aanpassen.

Die 'laten u bevroeden'? Wat bedoelt u daarmee?

Wanneer u bedoelt dat de opkomst van de door u genoemde bewegingen erop duidt dat 'men' zich niet wil aanpassen, begrijp ik dan goed dat u dat kwalijk vindt?

Die groepen hebben het vertrouwen om te beweren dat uw 'aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid' niet een zaak is die door de EU geregeld moet worden maar door nationale staten. Velen van hen vinden dat aanpassen overigens heel niet nodig; zelf doen, zelf een werkelijkheid maken, zelf zorgen voor invloed, dat is wat ze willen.

Niet alleen in Nederland maar ook in andere EU lidstaten is xenofobie weer alom aanwezig, Europa keert zich naar binnen en is bovenal verworden tot een stuurloos schip.

En de EU heeft daarop adequaat gereageerd, vindt u?

En overigens, waaruit maakt u op dat xenofobie 'alom aanwezig' is? U bent hier toch niet aan het 'framen' hè?

De economische crisis is de schuld van de EU, de EU kost enkel geld, migranten zijn een bedreiging voor de eigenheid en nationale identiteit, de EU is te bureaucratisch etc. etc.

Een groot deel van de schuld aan de crisis ligt bij banken, banken die door de EU werden en worden gered met geld dat belastingbetalers (werkenden) moeten ophoesten. Geld dat daarna weer net zo gemakkelijk in de vorm van bonussen en non-beleggingen wordt verdeeld onder die bankiers.

Zo'n nieuwe werkelijkheid creëren, dat is dus wat u wilt?

Leuke frames van rechtse populisten, die enkel het eigenbelang dienen. Het eigenbelang; noem het een rechtse hobby.

Eigenbelang is de gemiddelde Europarlementariër natuurlijk vreemd!

Nationale staten staan niet onder druk dankzij politici uit Brussel, maar gewoonweg door de veranderende werkelijkheid.

Wanneer beseft u nu eens dat die 'nieuwe werkelijkheid' (een begrip dat u overigens nauwelijks heeft toegelicht) door u gemaakt wordt, dat u daar deel van uitmaakt. Dat deel kunt u natuurlijk overdragen aan anderen, zoals de EU maar wat heeft dat voor zin?

We leven in een turbulente periode waarin machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn. Verandering op zichzelf is nooit het probleem. Er op een inadequate manier mee omgaan is dat wel. Van de Nederlands export gaat driekwart naar andere lidstaten binnen de EU.

Een groot deel van de Nederlandse export gaat naar Europese landen maar wat heeft dat met de EU te maken?

We verdienen er een kwart van ons Bruto Binnenlands Product mee. En dankzij de Europese markt is de Nederlandse export in tien jaar verdubbeld. Politici die spreken over het verlaten van de EU en het herinvoeren van de gulden verkopen een illusie.

Nu doet u het weer: 'de export is te danken aan de EU'. Nee, de export is te danken aan bedrijven die goeie producten maken.

Even heel simpel (want dat is nodig, merk ik): stel de EU is precies zoals u het wilt maar 'Nederlandse' bedrijven produceren producten die niemand wil hebben, exporteert Nederland dan? Nu andersom Nederland behoort niet tot de EU maar maakt producten die iedereen wil hebben. Exporteert Nederland dan?

Soevereiniteit
Nederland heeft de EU niet nodig? De EU heeft Nederland niet per se nodig!

Nou, mooi zo. Opgelost.

Een Nederland uit de EU is namelijk een Nederland tegen de EU.

Van deze stelling kan ik niets maken.

Een extra machtsblok erbij, maar dan in onze achtertuin. De gulden weer invoeren is een staatsschuld in euro's, duurdere import, prijsstijgingen, inflatie en een hogere werkloosheid. Geen vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal, maar grenscontroles en minder welvaart.

Ik snap het, u heeft nul vertrouwen in Nederland.

En dat terwijl Nederland als natiestaat binnen de EU niet zal verdwijnen, maar integraal deel uit maakt van een sterker Europees verband. Nederland levert haar soevereiniteit niet in, maar besteedt taken uit in het kader van efficiëntie en effectiviteit. De EU mag slechts actie ondernemen wanneer haar optreden doeltreffender is dan een optreden door nationale overheden. Nederland blijft dus gewoon Nederland met haar eigen bevoegdheden, geschiedenis en cultuur.

Wat fijn, dank u!

Vrede
De Europese Unie is zeker niet perfect. Het kan nog democratischer, efficiënter en slagvaardiger. Maar zegt u nou zelf met nationale politici die het hebben over "Black Pete" (die is nou eenmaal zwart is), dan wel een kwart van de wereldbevolking achterlijk noemt kunnen we het, internationaal gezien, zeker niet slechter doen.

U zei zojuist 'Nederland blijft dus gewoon Nederland met haar eigen bevoegdheden, geschiedenis en cultuur' maar dat neemt u nu weer terug?

Europa is de moeite waard. De geschiedenis bewijst dit.

Niemand is tegen Europa.

U heeft tot nu toe in ieder geval nog niet bewezen dat de EU de moeite waard is.

Het heeft geleid tot decennia van vrede en veiligheid, op een continent dat immer verscheurd werd door oorlogen, we hebben er onze welvaart aan te danken en ook onze vrijheid.

U draait hier oorzaak en gevolg om; de EU was het gevolg van de Europese behoefte aan duurzame vrede, niet de oorzaak ervan.

Die vrede werd overigens keer op keer verstoord, niet door opwellingen van nationalisme maar door die van expansiedriften - zoals die van de EU nu.

Wel is er momenteel meer dan ooit behoefte aan Europese politici, visionairen en intellectuelen, die zich durven af te zetten tegen het huidige discours waar xenofobie, fatalistische instellingen en nationalistische sentimenten hoogtij vieren.

U wilt export maar dat moet de Europese politiek regelen. U wilt meer invloed maar dat moet de Europese politiek regelen. U wilt vrede maar dat moet de Europese politiek regelen. U wilt van alles en dat alles moet door Europese politici geregeld worden. Waar blijven de ondernemers, de mensen met banen, de mensen die uiteindelijk al die intellectuelen, politici en (in ieder geval een deel van) die visionairen moeten betalen? Waar komen ze voor in uw verhaal? Helemaal nergens. Meneer, u schetst in uw betoog een soort Europees China.

Mensen die het concept van een verenigd Europa en haar toekomst verder uitwerken en ons een nieuwe periode in loodsen van voorspoed en ontwikkeling. In Europa en met Europa.

Welja, laat de anderen maar voor alles zorgen, dan kunt u zelf, vanaf de zijlijn beoordelen wie goed is en wie stout.

Ps: nu ik u een aantal keren op televisie heb horen spreken, twijfel ik er zeer aan of u inderdaad de schrijver van bovenstaand stukje bent. Inhoudelijk is het miserabel maar grammaticaal acceptabel. De taalfouten die ik u op televisie hoor maken zijn van een niveau dat het schrijven van bovenstaand stukje praktisch onmogelijk maakt. Duidelijk is dat meneer Van Jole het niet geschreven heeft - zijn schrijfsels zijn vele malen slechter dan dit - maar wie dan wél?

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten