Compleet idioot! Gemeenten krijgen ruim 20 miljoen voor aanpak radicalisering, weten niet eens of aanpak werkt

Compleet idioot! Gemeenten krijgen ruim 20 miljoen voor aanpak radicalisering, weten niet eens of aanpak werkt

Het AD, in samenwerking met Radio 1-programma Argos, deed onderzoek naar de aanpak van radicalisering. Wat blijkt? Er wordt met miljoenen gestrooid terwijl methoden niet, nauwelijks of zelfs averechts werken!

De 20 miljoen euro werd de afgelopen drie jaar gespreid over 20 gemeenten, onder de noemer 'versterkingsgelden'. Bedoeld om radicalisering tegen te gaan, werden er diverse netwerken mee opgezet en medewerkers getraind en aangenomen. Sociaal werkers kregen een cursus 'Hoe herken ik een Syriëganger?' en honderden gemeenteambtenaren herkennen nu ook de signalen van een geradicaliseerde mafkees. Daar was namelijk training voor nodig...

Hoe het ook zij, in een vertrouwelijke rapportage blijkt dat gemeenten niet eens weten of hun aanpak werkt. Een goed voorbeeld is een flink bedrag dat beschikbaar kwam in 2016, toen geradicaliseerde jongeren en masse richting Syrië vertrokken. Van dit geld werd namelijk een toneelstuk bekostigd dat vooral bij jongeren inzicht moest geven in de perikelen van die reis en strijd. Het probleem was alleen dat jongeren zich te veel konden identificeren met de motieven van de hoofdpersonen, waardoor ze juist eerder geïnspireerd raakten!

Gelukkig komt de NCTV binnenkort met een 'toolkit', zo'n woord waar je al van begint te kokhalzen als een ambtenaar het over z'n lippen krijgt, om verplicht te evalueren. Geweldig, zo'n klote enquête waarbij jongeren aan kunnen geven in hoeverre zij zich geïnspireerd of gedesillusioneerd voelen na een deradicaliseringsproject. Dikke kans dat ze het nog aan mogen geven met een smiley ook.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties