Conducteurs kiezen terecht voor hun eigen veiligheid

Geen categorieapr 07 2015, 11:33
Als de NS niet voor ze zorgt doen ze het zelf maar.
Een bijzonder begrijpelijke actie van treinconducteurs (of, beter gezegd, van de bonden):
"Mensen moeten wat ons betreft maar eens kiezen voor hun eigen veiligheid", zegt Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor het rijdend personeel. Hij bedoelt daarmee dat het personeel geen vervoersbewijzen meer controleert. "Alleen deur open, deur dicht bij vertrek", zegt Eilert. "Veel rijdend personeel is bereid om nu een signaal af te geven."
De vakbonden overleggen vanmiddag met de NS over te nemen veiligheidsmaatregelen. Eerder werd al afgesproken om één agent neer te zetten op twintig grote stations, meer camerabewaking op te zetten en om de toegangspoortjes eerder te sluiten. Ook zouden er extra conducteurs bijkomen waardoor ze met "dubbele bemensing" konden werken.
Dat klinkt natuurlijk heel aardig allemaal, maar het probleem is dat het blijkbaar erg lang duurt voordat die veranderingen zijn doorgevoerd. In de tussentijd moeten conducteurs het helaas nog steeds ontgelden. Daar komt bij dat je je kunt afvragen of de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk in minder geweld tegen NS-personeel resulteert. Het kan zomaar zijn dat geweldsplegers weliswaar gemakkelijker kunnen worden aangehouden, maar dat ze er tóch gewoon mee doorgaan.
Ze hebben gelijk dat dáár iets aan moet gebeuren. De vakbondsleider zegt daarover dat hij eerst met de conducteurs wil overleggen over de vraag of ze wapens willen krijgen - denk daarbij aan pepperspray en een wapenstok. Zelf durft hij daar niets over te zeggen, wat enigszins onzinnig is. Conducteurs moeten zich kunnen verweren. Op dit moment staan ze machteloos als ze geconfronteerd worden met een agressieve passagier. Daar moet onmiddellijk iets aan worden gedaan; we kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot een conducteur letterlijk wordt doodgeslagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten