Consumentenvertrouwen gaat door het afvoerputje, met dank aan alle lastenverzwaringen van Rutte

Geen categoriefeb 20 2019, 10:00
Voor het eerst in bijna een half decennium zijn de inwoners van Nederland negatief over hun bestedingsruimte. Alhoewel de economie florissant genoeg draait, houdt de burger daar nauwelijks iets aan over. Met dank aan alle lastenverzwaringen van Mark Rutte en zijn belastinginnende kliek.
chart
Nou, daar kunnen we Ome Mark toch weer héél erg dankbaar voor zijn. Ondanks dat de Nederlandse economie prima draait (de lonen trekken aan, bedrijven plaatsen meer orders, werkloosheid daalt naar recordlaagtes), heeft het kabinet-Rutte III het tóch voor elkaar gekregen dat consumenten pessimistischer zijn dan in ruim vijf jaar. Want ondanks dat de brutobedragen op de loonstrookjes stijgen, dalen de nettobedragen. En wat er overblijft, gaat op aan duurdere boodschappen (hoi hoger btw-tarief) en de energierekening (hoi belastingverhoging). Dat alles zorgt dat Nederlandse burgers hun optimisme zijn kwijtgeraakt:

"Voor het eerst na februari 2015 is het vertrouwen van consumenten negatief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt in februari 2019 uit op -2. In januari was dat 1. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechtert iets.

Ook de koopbereidheid neemt af in februari. Deze deelindicator komt uit op -3, tegen -1 in januari. Consumenten zijn negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig."

Misschien dat dit soort cijfers misschien eens zorgen dat Rutte het lachen zal vergaan. Want noch dalende VVD-zetelaantallen in peilingen, noch het toenemende chagrijn van de bevolking hebben hem tot dusverre kunnen bewegen. Misschien dat dit alarmerende bericht eindelijk eens de premier wakkerschudt uit z'n klimaat- en belastingsroes en... je weet wel... eens gaat leren opkomen voor de zich blauw aan belasting betalende burgers van Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten