Politieke controverse na jury-uitspraak Zimmerman

Geen categoriejul 15 2013, 10:00
Een jury in Sanford, Florida heeft zaterdagavond George Zimmerman vrijgesproken van moord op Trayvon Martin. Martin werd op 26 februari 2012 in Sanford doodgeschoten door Zimmerman. Zimmerman vond dat Martin er verdacht uitzag en nam telefonisch contact op met de politie. De politie adviseerde Zimmerman Martin niet te achtervolgen maar Zimmerman deed dat toch. Er volgde een korte woordenwisseling, waarbij Martin Zimmerman zou hebben aangevallen. Volgens een getuige voor de aanklager lag Martin bovenop Zimmerman, terwijl hij hem sloeg. Daarna heeft Zimmerman Martin doodgeschoten, waarbij Zinmerman zich beriep op zelfverdediging. De strafzaak kenmerkte zich door tegenstrijdige getuigenverklaringen over wat er daadwerkelijk is voorgevallen. Veel juridische experts vonden het bewijs tegen Zimmerman weinig overtuigend. Het was voor hen dan ook geen verrassing dat Zimmerman werd vrijgesproken. De politie concludeerde aanvankelijk dan ook dat er sprake was van zelfverdediging en zag geen reden om Zimmerman aan te houden. Pas na politieke druk op het openbaar ministerie werd Zimmerman aangehouden en vervolgd voor moord.
De uitspraak leidde tot hevige reacties onder delen van de Amerikaanse bevolking, met name onder afro-amerikanen vanwege het vermeende raciale karakter van de schietpartij. Zimmerman, een hispanic, zou met racistische motieven de zwarte jongen Trayvon Martin hebben vermoord. Maar in de rechtzaak speelde de factor ras bijna geen enkele rol. Het raciale aspect speelde vooral een rol van betekenis buiten de rechtzaal, in de media en in de publieke en politieke opinie. Veel Democratische politici en zogenaamde burgerrechtenorganisaties reageerden afkeurend op de vrijspraak van Zimmerman. Kennelijk waren deze politici van oordeel dat Zimmerman schuldig was. Heel rechtsstatelijk verantwoord, maar niet heus. Met dit vooroordeel zetten deze politici de bijl aan de wortel van de rechtsstaat. De druk wordt nu opgevoerd op Obama's Ministerie van Justitie om Zimmerman federaal te vervolgen voor schending van burgerrechten zoals men gedaan heeft tegen de agenten die werden vrijgesproken na het mishandelen van Rodney King. Ook civielrechtelijke procedures van de nabestaanden van Martin hangen Zimmerman, die nu wordt bedreigd, boven het hoofd.
President Obama reageerde wel verstandig en rechtsstatelijk uitermate verantwoord met zijn oproep tot kalmte om de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten