Criminologen: geen verband allochtonen en criminaliteit

Geen categoriedec 06 2010, 20:30
Academisch toponderzoek: in België heeft een stel criminologen uitgevonden dat er geen verband bestaat tussen de hoogte van de criminaliteitscijfers en het aantal allochtonen. Criminaliteit is namelijk sterk afhankelijk van werkloosheid. Ja, da's heus! De verantwoording voor deze resultaten is echter van bedenkelijk niveau. Het blijkt dat als je voldoende sleutelt aan de definitie van het woord 'allochtoon', die groep ineens een stuk braver is. Toch leuk wanneer wishful thinking wetenschappelijke resultaten beïnvloedt.

In onze studie zochten we ook naar een verband tussen vreemdelingen en criminaliteit, maar we hebben er geen gevonden. We hebben per gemeente het aandeel niet-Europese inwoners onderzocht, het aandeel Turken, Marokkanen... Het waren geen bepalende factoren. Van allochtonen met de Belgische nationaliteit hebben we geen cijfers, maar we weten dat dit aandeel overeenkomt met het aandeel inwoners met een vreemde nationaliteit per gemeente. Onze conclusie gaat dus ook op voor allochtonen.

Dus de heren en dames broddelwerkers hebben allochtonen met de Belgische nationaliteit maar even onder 'autochtonen' geschaard, vanwege het simpele feit dat ze niet over cijfers van allochtonen beschikken. Belgische Marokkanen staan geregistreerd als Belgen, als ze niet nog een andere nationaliteit hebben. Nu kent België wel de dubbele nationaliteit, wat betekent dat een allochtoon zowel een Belgisch als een Marokkaans paspoort kan hebben, maar dat legitimeert geenszins de gedachtegang dat het aandeel vreemdelingen in een gemeente gelijk is aan het aantal allochtonen. Er immers ook gewoon allochtonen die enkel de Belgische nationaliteit hebben en daar zit 'm het probleem.
Deze allochtonen onder de autochtonen scharen levert twee cijfermatige verkrachtingen op. In de eerste plaats zullen de criminaliteitscijfers van de autochtone bevolking toenemen. In de tweede plaats zullen de criminaliteitscijfers onder allochtonen (lees: allochtonen met een dubbel paspoort) dalen, omdat een zo groot gedeelte van bijvoorbeeld de Marokkanen is ondergebracht bij de autochtonen. Door dus een andere definitie van 'allochtoon' te nemen, valt een groot aantal (allochtone) criminelen buiten die categorie. Hierdoor vind je inderdaad niet langer een sterke correlatie tussen criminaliteitscijfers en het aandeel van de allochtone bevolking in een gemeente. En dat enkel door een beetje te schuiven met de definitie van een woord. Hulde voor de 'wetenschap'!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten