CU-Kamerlid Joël Voordewind roept op tot boycot sponsors FIFA, Blatter bekritiseert UEFA

CU-Kamerlid Joël Voordewind roept op tot boycot sponsors FIFA, Blatter bekritiseert UEFA

Het Kamerlid van de ChristenUnie vindt dat consumenten bedrijven die FIFA sponsoren moeten boycotten.

De reden is, zoals u ongetwijfeld zult begrijpen, de beschuldigingen van corruptie waaronder de wereldvoetbalbond gebukt gaat.

Onlangs werden er enkele top-FIFA officials gearresteerd in Zwitserland omdat ze ervan verdacht worden toernooien te hebben verkocht en geld te hebben aangenomen van wannabe organisatoren en tv-zenders.

Voor veel voetballiefhebbers, politici en journalisten waren de arrestaties de druppel die de emmer deed overlopen. Zij riepen de FIFA op om corruptie te bestrijden - en om voorzitter Sepp Blatter naar huis te sturen.

Ondanks de groeiende kritiek werd Blatter toch herkozen als FIFA-president. Hoewel sommigen verwachtten dat hij het rustig aan zou doen en zijn critici een handreiking zou doen blijkt dat alles behalve waar te zijn:

De 79-jarige Blatter, die vrijdag werd herkozen als voorzitter van de FIFA, sprak van ''haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik al in 1998 voorzitter ben geworden". UEFA-voorzitter Platini had de FIFA-baas vooraf verzocht om op te stappen, nadat justitie in Amerika veertien officials, onder wie FIFA-leden, had aangeklaagd voor omkoping en afpersing.

Ook zei Blatter dat "het hele zaakje" (te weten: het onderzoek naar corruptie in de FIFA) "stinkt."

"'Er zijn aanwijzingen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Laten we ook niet vergeten dat de VS de voornaamste sponsor zijn van Jordanië, waar mijn tegenstander vandaan komt. Deze hele affaire stinkt."

Gezien het feit dat Blatter pas op de plaats weigert te maken vindt CU-Kamerlid Joel Voordewind nu dat consumenten sponsors van de FIFA voortaan moeten boycotten. Dit onder het motto: de FIFA luistert alleen naar geld.

Consumenten zouden producten van sponsors van de FIFA moeten mijden. Zo kunnen ze een signaal afgeven tegen corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Dat zie ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Ook zegt Voordewind dat Nederland het WK van 2022, dat gehouden zal worden in Qatar, links moet laten liggen. Dit niet alleen vanwege de beschuldigingen van corruptie, maar ook vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van (vaak buitenlandse) arbeiders die de nieuwe stadions bouwen in dat land. Velen van hen zijn overleden, anderen willen terug naar hun eigen land maar kunnen niet weggaan omdat hun werknemers hun paspoort hebben ingenomen.

Hieronder één van de hoogtepunten - of, afhankelijk van je perspectief, dieptepunten - van Blatters illustere carriere.

[video width="428" height="240" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/05/Sepp-Blatter-Falls-Off-a-Stage-YouTube.mp4"][/video]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties