D66 en ChristenUnie bekrachtigen hun standpunt: 'we steunen het schrappen van Dividendbelasting'

Geen categorieaug 23 2018, 12:00
De coalitie staat als een front achter de beslissing om de Dividendbelasting af te schaffen. Na vorige week werd het duidelijk dat het afschaffen van deze belasting veel duurder zal uitpakken dan geraamd. Toch doet de coalitie niets met deze informatie. Ze blijven achter hun beslissing staan. Niet omdat ze het er mee eens zijn, maar omdat 'afspraak een afspraak is'.

"Ik heb mijn handtekening onder het coalitieakkoord gezet en ik houd mijn woord", zegt ChristenUnie-leider Segers. "Het is een groot compromis dat je hebt gesloten."

Pechtold van D66 laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Het staat nu eenmaal in het regeerakkoord" en dus zal hij het bij de Algemene Politieke Beschouwingen zijn steun uitspreken. Hij voegt er wel aan toe dat het kabinet veel beter moet uitleggen waarom het afschaffen van de heffing een goed idee is. "We moeten mensen laten zien dat iedereen hierdoor meer koopkracht krijgt."

Niets is minder geloofwaardig dan als argumentatie 'afspraak is afspraak' gebruiken bij het verdedigen van een beleidsmaatregel. Uiteindelijk komt het ook daar op neer met deze coalitie. Het is gebonden aan elkaar door afspraken. Passieloos en zonder ideologisch fundament. Dat kan lang aanhouden, maar het is niet goed om partijen bij elkaar te houden.
Het vorige Kabinet had tenminste nog het doel om het land uit de recessie te halen. Dan heb je een goed, doch pragmatisch fundament. We zijn nu uit de recessie en dit Kabinet is diep verdeeld over veel onderwerpen en wordt alleen bij elkaar gehouden door regeringsambities. Gechargeerd gezegd natuurlijk, maar uiteindelijk komt het daar wel op neer. Invloed, macht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten