D66 gaat de Europese Parlementsverkiezingen winnen

Geen categoriemrt 26 2014, 15:15
Pechtold en zijn EP-lijsttrekker Sophie in 't Veld hebben de overwinning voor het grijpen. Het enige wat de partij nu nog hoeft te doen is: geen fouten maken.
Lang ben ik er van overtuigd geweest dat 2014 en 2015 de oogstjaren voor de PVV zouden worden. Ik had goede verwachting dat deze partij als nummer één bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Almere uit de bus zou komen rollen, en daarna vrolijk verder kon opstomen tot de Europese Parlementsverkiezingen van 22 mei aanstaande. En ook dan als onbetwiste winnaar een feestje kon bouwen, waarna de blik gericht zou kunnen gaan worden op de Provinciale Statenverkiezingen van begin 2015 (en indirect dus ook de Eerstekamerverkiezingen), en ook dáár de nummer één of twee kunnen worden.
Maar het kan snel gaan in de politiek. Wat voor mij nog een redelijke zekerheid was een week geleden, is nu slechts een vage schim uit het verleden. Wilders heeft met zijn "minder, minder, minder"-gebral de kansen voor zijn partij even plotseling als onomkeerbaar verprutst. Het scenario 'de PVV takes all'-kan dus de prullenbak in. Tijd voor een nieuwe politieke analyse: het gat dat de PVV achterlaat zal worden gevuld door, jawel, D66.
D66 deed het immers bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen boven verwachting goed. Prognoses waren er wel naar dat ze een aantal grote steden zouden overnemen van de PvdA, maar lang niet in de overdonderende mate waarin dat vorige week gebeurde. Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Zoetermeer, Leiderdorp... allerlei PvdA- én VVD-bolwerken kwamen stuk voor stuk in handen van de partij van Alexander Pechtold.
De winning mood zit er dus goed in. D66 zal dat gevoel met een beetje geluk prima kunnen uitbreiden tot de nieuwe verkiezingen over twee maanden. Iedereen wil bij een winnaar horen, dus voor veel mensen die D66 overwegen zou dat wel eens de doorslag kunnen geven. Ik verwacht zelfs dat de sociaal-liberalen de grootste Nederlandse fractie kunnen gaan leveren in het Europees Parlement.
Als dat gebeurt, komt dat natuurlijk niet alleen door de recente verkiezingsuitslagen: ten eerste heeft D66 sowieso al allerlei demografische ontwikkelingen mee, en daarnaast zal de partij beloond gaan worden door de eurofiele kiezer voor een heldere boodschap diue D66 onverschrokken verkondigt. In tegenstelling tot partijen als de PvdA en de VVD deinst D66 namelijk niet terug voor pro-Brussels taalgebruik en het in alle facetten uitwijden over hoe de Europese Unie de nieuwe God op aarde is. Dan ook nog Alexander Pechtold; inmiddels een Binnenhofveteraan en daardoor een naam die bij veel kiezers vertrouwen inboezemt.
Ik gruw ervan en had het liever allemaal anders gezien, maar D66 heeft momenteel de wind gewoon heel erg mee. En als ze geen grote fouten maken of anderen van langszij laten passeren, wordt op 22 mei de partij van Hans van Mierlo voor het eerst in diens bestaan de grootste fractie in een landelijke verkiezing. Het enige wat Pechtold en In 't Veld nu nog hoeven te doen, is koers houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten