Duivels dilemma

Geen categoriedec 10 2010, 17:45
Niet alleen verandering van spijs doet eten maar ook verandering van macht. Dat bewees Ajax afgelopen week door in San Siro met 2-0 van AC Milan te winnen. Althans dat is de gedachte bij velen.
De club uit Amsterdam speelde in het begin van de competitie van de Allergrootsten heel slecht voetbal. Zelfs Achilles schaamde zich diep voor vriend Ajax. Achilles, die u en ik ook wel kennen als 'Johan Cruijff', uitte steeds vaker zijn ongenoegen over het bestuur van Ajax en trainer Martin Jol. Dit kwam hemzelf ook op veel kritiek te staan, vooral van mensen die niet verder konden kijken dan hun clubliefde.
Chef sport van De Telegraaf, Jaap de Groot, kwam bij Mathijs van Nieuwkerk – beiden Ajax-fans – in DWDD uitleggen wat er allemaal aan de hand was bij hun ‘favoclubje’. Uiteraard vlogen de oplossing over de tafel; trainer weg, bestuur op straat, voetballers erin, enzovoorts. En ja hoor, trainer Jol staat nog geen week op straat en dezelfde elf van De Boer en Blind schitteren in San Siro. Alle fans in hosanna stemming want juist die twee weten wat het is om in de Champions League te schitteren en kunnen de club weer naar het oude niveau tillen.
Maar voor deze stemming moet je goed oppassen! ‘Vandaag Hosanna, morgen kruist hem’, luidt een oud Nederlands gezegde dat iets betekent als: nu juichen morgen verguizen. Volgens Cruijff zit de angel nog steeds in de club en moet ook het bestuur van Ajax opstappen. Inmiddels heeft al een gesprek tussen het bestuur en dé Godenzoon plaatsgevonden en is een tweede gesprek op komst.
De vraag is of Ajax en Cruijff uit deze patstelling kunnen ontsnappen. Het kapitalisme regeert namelijk in het voetbal en Ajax heeft simpelweg niet de financiële middelen om extra ‘huurlingen’ te kopen. Al het wensdenken van fans te spijt, geldt in het voetbal niet 'wie goed doet, goed ontmoet'. Nee, voor alles dat goed is moet met harde euro betaald worden - daar verandert ook Cruijff niets aan.
--
Danny Nelissen is oud-wielrenner en tegenwoordig production manager bij Eurosport Nederland. Volg hem op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten