De brutaliteit: illegale moskee in Haagse boekhandel weigert nog steeds de boel op te doeken

Geen categorieokt 19 2017, 17:00
Zelfs na de zoveelste eis van de gemeente Den Haag dat de eigenaar van een islamitische boekhandel kapt met het organiseren van gebedsdiensten in zijn winkel, gaat de illegale moskee gewoon door.
Imam Fawaz Jneid: hij begint inmiddels een aardig bekende man te worden. Of moet ik zeggen: beruchte. Deze haatimam, die al eens een gebiedsverbod opgelegd kreeg om zijn haatvolle, radicaliserende preken, is een frequente bezoeker van de islamitische boekhandel in het Haagse Transvaal. Niet om even vrolijk door de verzameling aan salafistische leeskost te gaan - hoewel hij dat van tijd tot tijd misschien ook wel doet - maar om daar doodleuk zijn verhaaltjes van haat tegen het Westen te verkondigen.
Niet zo gek dus dat de gemeente Den Haag alles op alles zet om die preken te verbieden. Ze riepen al tig keer eerder op tot het stoppen met het houden van gebedsdiensten in de winkel - helaas wel steeds om de verkeerde redenen. De enige reden die je nodig hebt om Fawaz daar te weren is simpelweg te zeggen dat zijn boodschap van haat niet welkom is in Den Haag: zo simpel zou het moeten zijn. Maar helaas: om niet islamofobisch over te komen - het idee alleen al - houden ze het op een puur bureaucratisch vlak. Volgens de gemeente staat het bestemmingsplan niet toe dat er maatschappelijke of religieuze activiteiten plaatsvinden in de boekhandel: alleen zaken die horen bij een bedrijfsruimte mogen daar uitgevoerd worden. Wat natuurlijk ook zo is, maar toch: het is triest dat Nederlandse bestuurders het lef niet meer hebben om de echte problemen te benoemen.
Met het uitblijven van echte actie van de gemeente lapt het winkeltje de eis echter aan haar literaire laars: bewoners klagen nog steeds dat er hardop gebeden wordt in de winkel. Vandaar dat men nu tegenover elkaar staat bij de rechter, die moet besluiten wat er met de boekhandel moet gebeuren. De stichting achter de winkel, Qanitoen, heeft daar nu toegegeven dat er inderdaad gebeden wordt, maar dat het daarmee nog steeds geen moskee is. Daar hebben ze dit lachwekkende argument voor:

"Als een christelijk gezin thuis bidt voor het eten, is het ook niet meteen een kerk"

Nee, dat klopt: als je even bidt voor het eten, dan doe je dat om te danken voor dat eten: het bidden is dan een nevenactiviteit. Als je echter met een groep moslims samenkomt in een ruimte met als enige doel om daar samen te bidden, is dat een heel ander verhaal: die ruimte verwordt dan tot gebedsruimte. En een islamitische gebedsruimte noemt men ook wel... inderdaad, een moskee.
En die zijn niet toegestaan in boekwinkels. Deze rechter doet er dan ook goed aan om die haattoko met onmiddelijke ingang te sluiten: zulke lui die denken ons land in één grote moskee te kunnen veranderen moeten geen podium krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten