De Correspondent en de Volkskrant slaan groot alarm: 'YouTube werkt radicalisering in de hand!'

Geen categoriefeb 09 2019, 14:00
In deze unit van een artikel wordt groot alarm geslagen door De Correspondent en De Volkskrant. YouTube zou rechtse radicalisering in de hand werken en dat is natuurlijk écht heel erg!
Steeds meer (vooral blanke!!) mannen krijgen 'radicaal-rechtse' videos voorgeschoteld op YouTube. Reden voor De Correspondent om onderzoek te doen en voor de Volkskrant om hier een flinke lap tekst aan te wijden, want dit is natuurlijk echt zó ongelofelijk gevaarlijk; de bommen kunnen ieder moment afgaan in uw straat!
Wat je echter te lezen krijgt van een stel linkse journalisten, die zo'n 175 YouTube-gebruikers onder de loep nemen en speculeren over hoe zij zijn geradicaliseerd, is regelrechte bagger. Kanalen van Stefan Molyneux, Sargon of Akkad, Jordan Peterson, Black Pigeon Speaks, Reddit, Gab en 4Chan komen natuurlijk allemaal voorbij én worden op één hoop gegooid: allemaal dragen bij aan 'radicaal-rechtse ideeën'.
Het pad naar radicalisering wordt echter beschreven als een lijn van 'normale reacties' naar extreme, anti-feministische, antisemitische, racistische en vooral anti-linkse uitingen. Deze worden natuurlijk allemaal contextloos verwerkt in het onderzoek, want zij hebben er totaal geen idee van of deze reacties serieus, humoristisch, cynisch etc. zijn bedoeld. Hiermee pleit ik zulke reacties echter niet zomaar vrij of sta ik dan maar direct achter de ideeën vanuit die kanalen, maar enige nuance ontbreekt gewoon.
Het meest schrijnende is nog wel dat zij voorbij gaan aan de redenen en oorzaken van waarom steeds meer mensen op zulke kanalen terechtkomen en zulke reacties plaatsen. Er wordt een situatie geschetst waar YouTube 'normale mensen' langzaam verleidt tot radicaal gedachtegoed, terwijl die mensen toch echt zelf op die videos klikken en kanalen bezoeken.
De oorzaak hiervan is eigenlijk vrij simpel. Wie tv kijkt ziet alleen maar dezelfde oppervlakkige bagger. Ideeën die doorgaans als links worden bestempeld krijgen maar lichte kritiek, vaak door andere linkse mensen. Zit er toevallig toch iemand met een wezenlijk andere politieke voorkeur, dan is er toch slechts 5 à 7 minuten tijd voor het segment.
Ook wanneer je op school zit worden diepgaande discussies tegenwoordig ernstig belemmerd. Als je al een afwijkende vraag of mening hebt, kun je je gaan verdedigen tegenover de rest van de klas (die ook nog eens naar huis wil) en vliegt de ene na de andere drogreden je om de oren. Heb je dan nog een weerwoord dan ben je al snel een '-foob', '-isme', jaloers, onzeker, arrogant of dom.
Voeg daar ook nog aan toe dat er een wezenlijk verschil is tussen de omgang tussen mannen en die tussen vrouwen. De sfeer en het behoud van sociale relaties is belangrijker geworden dan waarheidsvinding en competitie. Je zou tegenwoordig wel gelijk kunnen hebben, maar bent al snel 'hard en lullig' als je gefrustreerd alle drogredenen neer weet te sabelen en je punt eindelijk kunt maken, een holle overwinning. Vind je het dan gek dat mensen in grote getale afdruipen naar het internet? Alles moet tegenwoordig 'vooral leuk, positief en inclusief' zijn en daar hebben steeds minder mensen zin in. Heeft verrekt weinig te maken met YouTube of radicalisering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten