De duizend euro van Obama in Irak

Geen categoriejun 18 2014, 11:30
Nu Irak voor de ogen van Barack Obama afbrokkelt, moet de president onder ogen zien dat hij onzin over Irak verkocht heeft tijdens zijn verkiezingscampagnes. Het doet denken aan Mark Rutte en zijn 1000 euro.
Het nieuws over Irak en de veroveringen van ISIS tot mij nemend moest ik dezer dagen onwillekeurig terugdenken aan onze eigen minister-president Mark Rutte, en zijn beroemde belofte van €1000 die iedere werkende Nederlander zou krijgen als de VVD na de Tweedekamerverkiezingen van 2012 aan de macht zou klomen.
We weten allemaal hoe dit verhaaltje afliep: de VVD werd de grootste bij de verkiezingen, ging regeren, maar van de rode rug hebben we nooit meer iets vernomen. Daarna vernamen we een hele tijd niets meer over Rutte's verkiezingsbelofte (behalve in cynische berichtjes op Twitter, Facebook en VVD.nl), totdat in mei 2014 de liberalen eindelijk het stilzwijgen doorbraken: "Zo’n belofte zullen we niet snel nog een keer doen, want in het Nederlandse politieke systeem zullen er na verkiezingen altijd compromissen moeten worden gesloten. Dat betekent dat er altijd het risico is dat je bepaalde beloften simpelweg niet kúnt nakomen," aldus een bericht op de site van de de VVD. Oftewel: de €1000 was een verkiezingsstunt. Die is er niet, en gaat er ook niet komen.
Het lijkt er sterk op dat Barack Obama nu ook z'n €1000-moment beleeft nu Irak in hoog tempo veroverd wordt door de terroristen van ISIS. Obama heeft tijdens zijn twee verkiezingscampagnes immers veelvuldig gerefereerd aan Irak. "President Obama kept his promise to end the war in Iraq," verklaarde hij in 2012 nog trots tijdens zijn herverkiezing. Nu ISIS echter aan de poorten van Bagdad rammelt, is duidelijk dat Obama onwaarheden aan de man gebracht heeft tijdens zijn campagnes.
Obama heeft de oorlog in Irak namelijk helemaal niet beëindigd. Wat hij gedaan heeft, is de Amerikaanse troepen terugtrekken uit Irak en de Amerikaanse deelname aan de oorlog in Irak stoppen. Dat is niet hetzelfde als de oorlog stoppen, want Irak blijft ondergedompeld in burgeroorlog en guerillastrijd. Sterker nog: de strijd intensiveert nu ook ISIS op het toneel verschijnt.
Toen Mark Rutte de fout inging met €1000 die nooit kwam, verloor hij twintig zetels in de peilingen. Een electoraal drama, maar het staat natuurlijk in het niet bij het bloedrode prijskaartje dat aan Obama's blunder hangt: duizenden Irakezen verliezen hun leven.
Het is voor Irak te hopen dat de koppige Obama terugkeert op zijn schreden, en er weldra weer een cordon Amerikaanse soldaten in de woesternij rondom Bagdad bivakkeert. De oorlog in Irak is namelijk niet voorbij, hoe graag Obama het ook zou willen, dus we kunnen maar beter zorgen dat de good guys 'm zullen winnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten