De Gaza-demo die helemaal niet over Gaza ging

Geen categoriejul 25 2014, 8:59
Den Haag was altijd de stad van vrede en recht. Nu is het de stad van de jihad en Jodenhaat.
De Gaza-demonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk liep gisteren compleet uit de hand. Het was geen Gaza-demonstratie maar een anti-Joodse pro-ISIS-demonstratie. Er werd eindeloos vaak geroepen dat de "vuile Joden uit de riolen" dood moesten (zowel in het Arabisch als in het Nederlands; het ging vaker over "de Joden" dan over Gaza), er werd gezwaaid met jihad-, kalifaat- én ISIS-vlaggen (door volwassenen en kleine kinderen), en een groepje journalisten werd lastiggevallen door tientallen omstanders. Omdat we foto's maakten van de demonstratie. Ja, echt.
Lynch mob
Ik was erbij en ik deed er gisteren verslag van via Twitter, omdat ik me niet langer wilde laten intimideren door types die dat soort demonstraties bijwonen. Journalisten moeten gewoon verslag kunnen doen van demonstraties. Punt uit. GeenStijl-collega Annabel Nanninga werd op een gegeven moment zo ernstig bedreigd en lastiggevallen dat ze moest worden afgevoerd door de politie. Ik stond naast haar toen ze van alle kanten werd bedreigd door mensen die verwensingen naar haar riepen die ik hier niet zal herhalen. Het was een lynch mob. Het was afschuwelijk.
Een man van hooguit twintig jaar oud goot een blikje goedkope energiedrank over haar heen. Ik kreeg ook wat over me heen. De dader kwam ermee weg en de journalist werd afgevoerd door de politie. Met spoed. Althans, dat was het idee. Maar dat verliep niet helemaal zoals gewenst. De aanwezige agent raakte er ook door gefrustreerd. Het duurde maar en het duurde maar voor de gevraagde politiewagen er was. Hij klonk wanhopig toen hij tegen zijn collega's zei: "Wat begrijpen jullie niet aan spoed?" Ik ben toen ook maar weggegaan, maar niet met de tweede politiewagen die aan kwam racen.
Van Aartsen
Het probleem van gisteravond was dat de politie totaal niet voorbereid was op de demonstratie die veel groter en grimmiger was dan vantevoren ingeschat. Daar konden de agenten zelf niet zoveel aan doen, denk ik. De politie kon gisteravond slechts één ding doen en dat was de veiligheid van de agenten zelf en de journalisten proberen te garanderen. Dan maar geen aanhoudingen wegens het bedreigen en het belemmeren van journalisten. Dan maar geen aanhoudingen wegens Jodenhaat. Dan maar geen aanhoudingen van moslims die hun gezichten probeerden te verbergen achter theedoeken en bivakmutsen.
Het probleem ligt bij burgemeester Jozias van Aartsen, de korpsbeheerder van Den Haag. De stad van vrede en recht die inmiddels de stad van jihad en Jodenhaat is geworden. Hij trad niet op. Meteen na afloop van de demonstratie beweerde Van Aartsen doodleuk dat er geen grenzen zijn overschreden tijdens de demonstratie. Belachelijk. Van Aartsen had de demonstratie nooit mogen toestaan. Heeft hij dan niet geleerd van 12 juli, toen een pro-Gaza-demonstratie ook al uit de hand liep met nazivlaggen, jihadvlaggen, antisemitische toespraken en Hitlergroeten?
Van Aartsen heeft niets gedaan. Niet vooraf en ook niet tijdens de demonstratie zelf, toen bleek hoe diep het antisemitisme en de haat jegens journalisten zit bij de demonstranten. En dat neem ik hem zeer kwalijk. Drie Haagse fracties hebben schriftelijke vragen aan Van Aartsen gesteld: PVV, Groep De Mos en CU/SGP. VVD, PVV, ChristenUnie en VNL hebben allemaal Kamervragen gesteld. Ik kijk met de grootst mogelijke belangstelling uit naar de antwoorden.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten