De Grieken doen het wéér!

De Grieken doen het wéér!

Alwéér belazeren de Grieken de kluit, nu met behulp van het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat.

In een artikel in het Vlaamse zakenblad Express.be wordt de voormalig adviseur van de Griekse regering Papandreou, de hoogleraar economie Yannis Varoufakis aangehaald, die korte metten maakt met het fabeltje dat Griekenland op de goede weg is. Het met veel fanfare aangekondigde primaire begotingsoverschot (vóór rentebetaling) voor 2013 is volgens Varoufakis ‘een fata morgana’. Volgens de Europese Commissie zou het Griekse primaire begrotingsoverschot (vóór rente) dit jaar 2,7% van het BBP bedragen en zelfs oplopen naar 4,1% volgend jaar. Bovendien zou er nu ook al sprake zijn van een overschot van 0,8% op de lopende rekening. Maar Varoufakis vond twee ‘zwarte gaten’ in de berekeningen: 700 miljoen euro op overheidsrekeningen en 4,7 miljard euro op staatspensioenfondsen. Volgens Varoufakis manipuleert de Griekse regering op last van de EC en met medeweten van de ECB de cijfers:

"Berlijn, Frankfurt en Brussel zijn met betrekking tot Griekenland maar in één zaak geïnteresseerd. Dat de overwinning op de Griekse crisis kan worden uitgeroepen in de aanloop van de Europese verkiezingen van mei."

Ook de pers krijgt er van langs. Die is of te lui om de waarheid te onderzoeken of volgt slaafs het verhaal van 'het wonderbaarlijke Griekse herstel,' aldus Varoufakis.

Het is ook niet de eerste keer dat de Grieken de kluit belazeren. Ten tijde van de toetreding tot de euro werden de cijfers al gemanipuleerd. Iedereen was daarvan op de hoogte, maar de Grieken móesten erbij van Frankrijk en Italië. Met handgeschreven data (die nooit gecontroleerd konden worden) werden de Grieken de eurozone ingerommeld. En nog in 2010 werd Griekenland door de Europese Commissie veroordeeld voor de jarenlange vervalsing van economische cijfers. Ook de politici kregen toen een veeg uit de pan, want zij belemmerden het verzamelen van informatie waaruit accurate statistieken konden worden opgemaakt. Inmiddels werkt diezelfde Commissie dus gewoon mee aan dit eurobedrog.

De manipulatie door de Europese Commissie is zelfs de Duitse directeur van Eurostat, Walter Radermacher, te gortig geworden. Maar in plaats dat deze opstapt slikt hij vooralsnog de bevelen van de Commissie. Je vraagt je af hoelang deze poppenkast nog door kan blijven gaan. En ook de rol van de hoofdstroom media in dit pro-EU circus is ronduit kwalijk te noemen. Bijvoorbeeld het NOS journaal zou dergelijke anti-democratische misstanden natuurlijk breed moeten uitmeten, maar klaarblijkelijk vindt de redactie daar dat dit soort informatie niet belangrijk is om aan het grote publiek voor te schotelen, zomin men het in Hilversum belangrijk vond om verslag te doen van de vrijwel dagelijkse massale protesten in Griekenland, Spanje en Portugal ten gevlge van het mensonterende beleid van de troika, die de nationale regeringen dwingt tot enorme loon- en pensioenverlagingen.

Intussen heeft de PVV Kamervragen over de kwestie gesteld. Daar zal wel weer een nietszeggend antwoord van de zijde van de regering op volgen, maar één ding is wel duidelijk, en dat zeg ik met een schuin oog ook vooral tegen mensen als de Rob de Wijk's van deze wereld: er is niets rationeels aan de honderden miljarden Europese steun aan het totaal failliete Griekenland; steun, die vooral ten goede komt aan de banken en beleggers in plaats van aan de bevolking. En het feit dat er voor de zoveelste keer gemanipuleerd wordt met de Griekse cijfers spreekt boekdelen over de morele integriteit van zowel de Europese Commissie als de Griekse regering. Willen we als Nederland deel blijven uitmaken van een Unie die het niet zo nauw neemt met eerlijkheid en menselijke waardigheid? En dan vragen de Europese politici zich af hoe het komt dat het vertrouwen van de burger in de EU zo laag is.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties