De Groene gaat vol-EU-scepticus: Nederland moet breken zich verzetten tegen de as Frankrijk-Duitsland

Geen categoriejan 25 2018, 9:00
Dat klopt helemaal, maar verrassend is het wel dat dit van De Groene Amsterdammer komt.
Het zegt het één en ander over het problematische karakter van de Frankrijk-Duitsland as dat zelfs De Groene vindt dat wij ons er, als Nederland zijnde, tegen moeten verzetten. Want ja, dat schrijft Aukje van Roessel echt voor dat linkse vod:

Nu er in buurland Duitsland een coalitie staat aan te komen van CDU/CSU en SPD, een coalitie met een uitgesproken pro-Europees standpunt, zal Rutte met zijn nieuwe kabinet een standpunt moeten innemen tegenover de Europese plannen van deze Duitse regeringscoalitie en haar grote buur Frankrijk.

En:

Maar welke invloed heeft de tegen-stem van een klein land als Nederland in Europa als de Frans-Duitse as door wil denderen? Waarmee zal Rutte dan dreigen? Een Nexit? Dat zou niet geloofwaardig zijn. Maar meebewegen richting een federaal Europa evenmin. Het is een duivels dilemma, dat om fel debat vraagt. Den Haag moet veel meer intunen op het lawaai van Europa.

Natuurlijk is er wel een probleem: als Nederland de stem wordt van "langzaam aan" dan kunnen we er net zo goed mee ophouden. De "langzaam aan" kant verliest de strijd op termijn namelijk altijd. Niet zo aangezien het enige wat je doet is roepen dat het allemaal wat langzamer moet. Maar tegen de richting zelf verzet je je niet.
Als Nederland iets van invloed wil hebben moet het dus met een duidelijke visie komen voor de toekomst van de Europese Unie. Welke visie dat precies uit maakt niet eens zoveel uit: Rutte en co kunnen vol inzetten op een federaal Europa, ze kunnen plannen ontwikkelen om eruit te stappen, of ze kunnen een plan ontwikkelen waarbij de EU blijft bestaan maar individuele lidstaten hun soevereiniteit behouden. Maar er moet wel gekozen worden. Zolang Den Haag die keuze niet maakt zal de as-Berlijn-Frankrijk kunnen doen en laten wat het wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten