De Hollandse Verhofstadt-allergie wordt opgemerkt

Geen categoriemei 14 2014, 10:15
"Nederland heeft de oorlog verklaard aan Guy Verhofstadt," zo schrijft de Vlaamse krant De Morgen, welke opvalt dat ons land hún topkandidaat aan alle totempalen nagelt die er maar te vinden zijn.
"Waarom Nederland niets moet weten van Verhofstadt" schrijft het Belgische De Morgen in een commentaar op de Europese verkiezingsrace in Nederland. En vervolgt onder die kop:

Nederland heeft de oorlog verklaard aan Guy Verhofstadt. De liberale kandidaat voor het Europese Commissievoorzitterschap wordt niet alleen ludiek op de korrel genomen, hij wordt nu ook frontaal aangevallen op zijn financiële handel en wandel.

De parodiërende posters op de campagne van Verhofstadt die in Nederland furore maken, zijn nog amusant. Maar gisteren richtte RTL Z, het economische nieuwskanaal van de Nederlandse televisiezender RTL, ongenadig zijn pijlen op Guy Verhofstadt.

Het artikel maakt verder ruimschoots notitie van het feit dat de Belgische europarlementariër voor tonnen bijklust, onderwerp is van grappig bedoelde posterparodieën (zie ook afbeelding bij dit artikel) en inmiddels een spil is geworden in het Nederlandse EU-debat. Verhofstadt als de liberale en eurofiele opperman is dé figuur geworden, waarmee feilloos kan worden aangetoond met wat voor gespleten tong de VVD praat over Europa, hoe ontzettend federalistisch D66 is en hoe Nederland wereldvreemde figuren opgedrongen kan krijgen waar eigenlijk helemaal niemand op zit te wachten.
Eén aanbeveling van mij, trouwens: neem het allemaal maar met een korrel zout. Want ondanks dat uit geen enkele EU-lidstaat zoveel weerstand tegen Verhofstadt klinkt, is Nederland straks wél één van slechts twee landen waar de ALDE-fractie als grootste fractie uit de bus komt rollen. Zo is, paradoxaal genoeg, ons land zowel de grootste tegenstander als de grootste bondgenoot van federaal-liberaal Guy Verhofstadt.
Eén troost voor u: discussies over Verhofstadt zijn vooral leuk voor in verkiezingstijd. Anders dan de ex-premier én ALDE u wil laten geloven maakt de liberale 'superkandidaat' geen enkele kans op het ambt van voorzitter van de Europese Commissie. Na 22 zal immers blijken dat de ALDE-fractie het bij lange na niet zal redden bij de rode en groene titanen. De opvolger van Barosso zal dus uit sociaal-democratische of christen-democratische gelederen gekozen worden. Al het andere, zoals mede-kandiaat Juncker droogjes opmerkt, is niets meer dan een fantasie.
Maakt u dus nu nog maar optimaal gebruik van de anti-Verhofstadt-aanvalstactiek op de EU, want over acht dagen is het gedaan met de pret.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten