De Hond begrijpt verschil tussen bezuinigingen en lastenverzwaringen niet

Geen categoriejul 21 2013, 20:29
'De kiezer wil niet voor zes miljard bezuinigen'.
Volgens Maurice de Hond wil een groot deel van de kiezers niet dat er volgend jaar zes miljard euro extra wordt bezuinigd. Linkse nieuwsmedia zijn daar - zoals u zou verwachten - buitengewoon blij mee. Zie hier bijvoorbeeld een artikel op Nu.nl:

Veel mensen die op de twee partijen stemden haken volgens De Hond nu echter af omdat ze niet willen dat het kabinet in 2014 zes miljard extra gaat bezuinigen.

Van alle kiezers vindt negentien procent vindt dat voor zes miljard euro moet worden bezuinigd. De helft van de kiezers wil helemaal geen extra bezuinigingen en de rest vindt dat het te bezuinigen bedrag omlaag moet.

Als je een linksmensch bent, ben je daar natuurlijk ont-zet-tend blij mee. Yes, de kiezer wijst iedere vorm van besparingen af. Nou ja, beter gezegd: vergaande vormen van bezuinigingen worden afgewezen! De staat moet ofwel op hetzelfde niveau blijven, of zelfs een beetje groeien. Een kleinere overheid wordt niet geaccepteerd!
Feest! Wie betaalt de champagne en de lekkere hapjes?
Toch is er één probleem: die zes miljard heeft niet betrekking op bezuinigingen alleen, maar ook op lastenverzwaringen. Je hebt het dan zelfs over 1/3e van dat bedrag, dus zo'n twee miljard. Dat is tenminste de regel van Rutte II: 2/3e bezuinigen + 1/3e lastenverzwaringen.
De Hond maakt, net als de politiek trouwens, het onderscheid niet, maar er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen werkelijke besparingen en belastingverhogingen. Vindt de gemiddelde kiezer - als die trouwens al bestaat - het erg dat er gesnoeid gaat worden in de staat, of vindt hij het vervelend dat hij volgend jaar wéér extra geld moet afstaan aan Den Haag? Wat denkt u dat het antwoord is? Ik weet het wel, maar De Hond én de politiek weigeren die vraag te beantwoorden.
Is dat gek? Eigenlijk niet. Zij willen u en mij er namelijk van overtuigen dat er geen verschil is tussen besparingen en lastenverzwaringen. Ze hopen dat ze de belastingen daardoor steeds verder kunnen opdrijven, zonder ooit te hoeven erkennen dat dit inhoudt dat u er financieel grof op achteruit gaat.
Het ergste van dit alles is dat de mainstream media én peilers zoals De Hond dat spelletje gewoon meespelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten