De Hond: CDA is winnaar Europese verkiezingen

Geen categoriemei 25 2014, 10:14
Maurice de Hond heeft een exitpoll gehouden onder meer dan 10.000 mensen.
Afgelopen donderdag werd D66 nog uitgeroepen tot de grote winnaar van de Europese verkiezingen, maar Maurice de Hond denkt daar iets anders over. Uit onderzoek van hem onder 10.000 mensen + exitpolls bij 300 stembureau's blijkt namelijk dat het CDA er met de overwinning vandoor is gegaan. Nou ja: in zetels tenminste, niet in procenten.
Hier de uitslag volgens De Hond:
Het lijkt vreemd dat D66 procentueel meer stemmen heeft binnengehaald maar volgens De Hond op minder zetels dan het CDA uitkomt, maar dat is niet zo. De christendemocraten profiteren namelijk van een lijstverbinding. Waarom kleinere partijen zo'n verbinding aangaan met een grotere partij is mij een raadsel (alleen de grote partij heeft daar baat bij), maar goed, CU-SGP zijn erin getrapt en dus hebben Buma en co. waarschijnlijk de meeste zetels gewonnen.
Aangenomen dat het onderzoek van De Hond klopt hebben we dus eigenlijk twee winnaars: het CDA de grootste in zetels, D66 de grootste in percentage. Beide partijen hebben hoe dan ook buitengewoon goed gepresteerd. Het is daarbij opvallend dat het CDA de afgelopen maanden steeds eurokritischer is geworden - zowel achter als voor de schermen. Wim van de Camp is een eurofiel pur sang, maar de rest van de Europese fractie zit veel genuanceerder in elkaar en ziet wel degelijk dat er nogal wat op te merken valt aan zowel Brussel als de euro. Sterker nog, het zou mij niet verbazen als die partij uiteindelijk zal pleiten voor uittreding uit de euro (dus niet uit de EU).
Dat is dus behoorlijk fascinerend, maar het wordt wellicht nog interessanter dat alle drie de onderzoekers - Ipsos, GeenStijl én De Hond - het met elkaar eens zijn dat de PVV genoegen moet nemen met drie magere zetels. In dat geval valt Hans Jansen - die er zeker van was dat hij het Europees Parlement wel even binnen zou komen - buiten de boot, wat best verrassend te noemen is (tenzij hij natuurlijk genoeg voorkeurstemmen heeft binnen gesleept. Dat zou me niet verbazen).
Ook zou het de derde verkiezingsnederlaag op rij zijn voor Wilders. Een normale partijleider trekt daar zijn conclusies uit, maar zo zit de PVV-baas niet in elkaar. De kans is dan ook groot dat hij op dezelfde voet blijft doorgaan en bij nieuwe verkiezingen wéér onderuit gaat.
Hoe dan ook, het CDA en D66 zijn dus de grote winnaars, de PVV (en de PvdA) zijn de verliezers aldus De Hond. Nu is het wachten op de officiele uitslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten