De huizenmarkt herstelt zich!

Geen categoriejan 09 2014, 11:29
Feest! Ein-de-lijk iets van goed nieuws.
Het is ongelooflijk, maar de NOS komt vandaag zowaar met goed nieuws. Over de huizenmarkt nog wel:

Het herstel op de woningmarkt zet door. Het afgelopen kwartaal zijn er 36.300 huizen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis in 2008, zegt makelaarsvereniging NVM. Ook stijgen de huizenprijzen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger dan in het derde kwartaal. Toch zijn de huizenprijzen over heel 2013 gedaald: met 1,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt door de prijsdalingen aan het begin van het jaar.

Als deze trend zich doorzet zullen de prijzen in 2014 zowaar een beetje stijgen. Dat zou voor veel huizenbezitters een geweldige ontwikkeling zijn: eindelijk hebben ze dan weer wat goed nieuws. Zij hoeven zich dan niet dagelijks zorgen te maken over het financiële verlies dat ze (virtueel) lijden.
Helaas is de problematiek nog niet over en voorbij. NVM-voorzitter Ger Hukker zegt bijvoorbeeld dat de groei van de woningmarkt doorzet, maar tegelijkertijd relativeert hij de cijfers:

"Als we de verkoopaantallen vergelijken met vlak voor de crisis, dan wordt duidelijk dat er nog slechts sprake kan zijn van het begin van een voorzichtig herstel", aldus Hukker.

Ter verduidelijking: de NOS maakt duidelijk dat er in het jaar voor de crisis 150.000 huizen werden verkocht. Vorig jaar waren dat er 117.000. Dat is alles behalve een gelijkwaardige situatie, natuurlijk.
Maar toch. Er is geen ontkennen aan dat de huizenmarkt zich lijkt te herstellen. Niet zo vreemd natuurlijk aangezien je op een gegeven moment de bodem van de put hebt bereikt. Jarenlang is de huizenmarkt gekrompen en zijn de huizenprijzen gedaald. Na verloop van tijd kunnen de prijzen niet nóg verder zakken - niet tenzij er een tweede crisis bovenop de al bestaande economische crisis komt, tenminste.
Het zou een zegen zijn voor de economie als het herstel zich doortrekt.
Overigens is het natuurlijk nauwelijks te bevatten dat de markt zo sterk en flexibel is; ondanks het wanbeleid uit De Haag kan het zich herstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten