De idiotie van diëten

Geen categoriejun 02 2013, 9:00
Sporadisch krijg ik van mensen in mijn omgeving tips om eens iets te schrijven over het nieuwste dieet van de maand. De suggestie steevast sterk waarderend, sla ik hem evenzo steevast van de hand. Ik doe niet aan dieet.

Onze oervoorganger wist het heel goed; het leven bestaat uit slapen en eten. Al het andere dient slechts ter ondersteuning van dat feit. (Ja, zelfs de voortplanting, die natuurlijk diende om veilig te stellen dat mijn oervoorganger – en ikzelf – op zijn oude dag veilig kon slapen en nog wat te eten had. Jagen en bessen plukken gaat met stroeve beentjes immers toch iets lastiger.) Het is daarmee een vrij zelfdestructieve gedachte om een van deze zaken uit te sluiten, slechts om er beter uit te zien.
Je zou de situatie natuurlijk gekscherend kunnen omdraaien. Stel dat we in een wereld zouden leven waarin de helft van de populatie zich om de zoveel maanden een slaapvrije kuur aanmeet, waarin de nachtelijke rust omwille van een zeker schoonheidsideaal beperkt wordt tot 2 uur. Of waarbij men verplicht 1 nacht per week in een bad met etherische oliën moet slapen. Of slechts korte slaapjes van een kwartier mag hebben, maar dan wel eens per uur. Het resultaat is zondermeer chagrijnige slaapdiëters – het moet gezegd, waarschijnlijk louter vrouwen – die met afgunst en een stevig humeur kijken naar het uitgeslapen deel van de bevolking. Geen leuk plaatje.?
Ik doe dus niet aan dieet. Vooral niet, omdat dit gekscherende voorbeeld eigenlijk helemaal niet zo gekscherend is! Datzelfde chagrijn dat de denkbeeldige slaapdiëters zouden tonen, dat bevindt zich in onze werkelijkheid bij de eetdiëters. Welke man heeft het niet meegemaakt? Zit je lekker je zelfgegrilde hamburger met spek en kaas op te peuzelen, kijken twee hongere en beschuldigende ogen je aan over de rand van een South Beach-milkshake. En die tweede keer opscheppen van je zuurkool met klapstuk laat je ook wel achterwege, als je vriendin net treurig haar vork in de laatste hap Atkinspasta zet. Daar wordt niemand gelukkig van.
Matiging is natuurlijk de enige oplossing. Zoals we ook niet allemaal 15 uur per dag in ons bed liggen te ronken, zo moet je ook niet dagelijks een patatje mét eten. Dat weet iedereen. Net zoals uitslapen in het weekend, kan je dan prima af en toe je vet- of suikerzucht flink botvieren. Niks mis mee. Maar te denken dat je een slecht eetpatroon kan balanceren door eens in de zoveel tijd een maand lang milkshakes te drinken, is net zo idioot als 15 uur per dag slapen af en toe te compenseren door een nacht in een bad met etherische oliën te gaan liggen.
En om die heugelijke kennis maar eens te onderstrepen, hier het favoriete hamburgerrecept van deze auteur! (Geniet, maar eet met mate)
Hamburger
Twee stuks rundertartaar (niet die generieke, voorgekruide rommel van de AH)
Komkommer
Tomaat
American Coleslaw
Augurkjes
Little gem sla
Spek, dungesneden
Cheddarkaas
Ketchup
Mayonaise
Zacht bolletje naar keuze
   •    Druk tussen twee velletjes folie de rundertartaar voorzichtig plat. Een goede hamburger is een luchtige hamburger, waarbij de vezels niet tegen elkaar aangedrukt zijn. Kruid de hamburgers stevig met peper en zout.
    •    Verwarm uw oven voor op grilstand.
    •    Bak de plakjes spek op middelhoog vuur uit in een koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Veeg de pan droog en zet deze op hoog vuur.
    •    Snijd de sla in kleine reepjes, de komkommer, augurk en tomaat in plakjes. (TIP: snijd de tomaat niet met het kroontje op de plank, maar juist langs het kroontje. Ietwat tegennatuurlijk, maar zo blijft het vruchtvlees mooi zitten!)
    •    Zodra de pan goed heet is voegt u een scheut neutrale olie toe en bakt u de hamburgers om en om gaar. Onthoud; het is rundertartaar, dus de hamburger mag (moet wat mij betreft) medium-rare gebakken worden.
    •    Plaats de hamburgers op een bord. Snijd het broodje doormidden en bak deze kort met de gesneden zijde in het vet van de hamburgers.
    •    Plaats op iedere helft van het broodje een plak cheddar en leg ze kort onder de gril, tot de kaas gesmolten is.
    •    Bereid de saus door in een bakje ketchup en mayonaise te mengen tot een lichtroze saus ontstaat. U kunt eventueel mosterd of whiskey toevoegen, of andere ingrediënten naar keuze.
    •    Opmaak: doe op iedere helft van het broodje een lepel saus en smeer deze goed uit. Plaats op de onderste helft een handje slareepjes, een paar plakjes komkommer, augurk en tomaat. Leg de hamburgers hierop (twee is altijd lekkerder). Leg hierop een kleine lepel Coleslaw en een paar reepjes spek. Plaats hierop het tweede broodje.
    •    Stop dit geheel in een aantal happen in je mond, en negeer die hongerige blik boven die South Beach-milkshake!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten