De Nederlandse Leeuw ontwaakt in Rijswijk

Geen categoriejan 14 2018, 19:00
Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zover. De Nederlandse Leeuw zal worden losgelaten in De Broodfabriek in Rijswijk. Als bestuurslid van het eerste uur ben ik super trots op wat we in korte tijd hebben neergezet.
De mouwen opgestroopt, jasje over de stoel en samen met 1999 andere Nederlanders brainstormen over immigratie en Integratie. Momenteel zijn er via www.nederlandseleeuw.nl nog enkele tickets verkrijgbaar. Ik kijk er enorm naar uit om alle kaarthouders (waaronder zeer gevatte Twitteraars) te ontmoeten. De deuren gaan al om 16:00 uur open zodat kaarthouders voorafgaand aan het event met elkaar kunnen afspreken. We vinden het als organisatie geweldig dat al deze mensen een ticket hebben gekocht om op vrijdagavond in Rijswijk te discussiëren over de multiculturele samenleving.
Zonder internet had dit evenement waarschijnlijk nooit plaatsgevonden. Waar de traditionele politieke partijen moeite hebben om leden aan zich te binden zie je dat gelijkgestemden elkaar online (bijvoorbeeld op DDS of Twitter) opzoeken. De manier waarop het publieke debat gevoerd wordt is door het internet snel aan het veranderen. In die zin werkt internet heel democratiserend. Mensen kunnen zelf kiezen wie ze volgen via YouTube of Podcasts in plaats van drie keer Peter R. De Vries. De kloof tussen politiek en burger is een veelgehoorde term. Deze kloof heeft natuurlijk altijd al bestaan maar wordt niet meer geaccepteerd. Met het Nederlandse Leeuw event doen we een poging om tegemoet te komen aan de wens van veel burgers. De wens om mee te denken en te adviseren.
Natuurlijk krijgen we ook kritiek. Sommige sprekers willen niet met andere sprekers in een hal staan omdat die niet zou deugen. We zouden meer moeten sturen van bovenaf en niet iedereen aan het woord mogen laten. Ik denk dat het zeer schadelijk is voor het niveau én het klimaat van het publieke debat om allerlei onderwerpen en sprekers taboe te verklaren. Met het evenement doen we met onze deelnemers een poging om iets te doen voor ons land. Daarna drinken we gezellig wat met elkaar voordat iedereen weer zijn eigen weg inslaat en de uitkomsten meeneemt naar huis. Ik denk dat politieke partijen veel kunnen leren van De Nederlandse Leeuw en de participatie van onze deelnemers. Als je mensen serieus neemt zijn ze bereid om serieus mee te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten