De nieuwe meubeltjes van dame Ashton

Geen categorienov 08 2011, 20:29
Wie Europarlementslid is namens de PVV moet over een redelijk sterke maag beschikken. Dat wist ik van tevoren, dus had ik een even redelijke hoeveelheid Rennie´s en Norit meegenomen naar Brussel. Dat helpt soms, maar voorkomt geen acute misselijkheid en maagpijn, zoals die plotseling kan opduiken. Met name tijdens commissievergaderingen inzake de Europese begroting.
Zo was het onlangs weer raak met de Europese subsidiegelden die de Engelse koningin blijkt te ontvangen voor haar uitgebreide agrarische activiteiten. Never mind dat zij zo ongeveer de rijkste vrouw van Europa is. Regels zijn regels, aldus de Commissie in een antwoord op mijn parlementaire PVV-vragen. Eerlijk is eerlijk: omroep BNR was geïnteresseerd in de vragen, zij het om tien voor zeven ´s morgens. Maar zij waren zo alert om de idiotie van deze geldverspilling in te zien. Enig waar voor ons belastinggeld. Binnenkort ga ik vervolgvragen stellen over wie er in Nederland subsidie uit Brussel ontvangt, terwijl het jaarinkomen reeds -pakweg- boven de 100.000 euro ligt. Niet te zielig doen over die ondergrens, maar de burger heeft er recht op om het te weten, toch?
Afgelopen maandag moest mijn maag er opnieuw aan geloven. Ditmaal betrof het een voorstel om de nieuwe buitenlanddienst van lady Ashton wat meer geld toe te schuiven dan initieel voorzien was. De procedurele riedel is altijd hetzelfde en gaat ongeveer als volgt. De EU stelt een nieuw agentschap, instelling of dienstje voor en zegt heel hard dat het "echt geen cent extra kost bovenop de bestaande begroting". Waarop alle parlementsleden luid klappen en instemmend knikken. Dat doet die Commissie van Financiële Tovenaars toch maar goed, zie je ze denken. Waarna wordt overgegaan tot de standaard waan van de dag. Een paar maanden later volgt een onheilspellende notitie dat er toch meer geld nodig blijkt te zijn dan verwacht. Paniek! "We kunnen als EU onze taken niet naar behoren uitvoeren en om de ambitie voor 2020 vast te blijven houden moet dit of dat project toch op kruissnelheid worden gehouden". Fast forward, een paar weken daarna. Voorstel in de begrotingscommissie om de verhoging van het budget te effectueren. Ja, hallo! Wacht eens even! Belofte, effectiviteit? Waar zijn wij nu helemaal mee bezig?
Deze week werd dus gevraagd om meer geld voor de als ´budget neutrale´ voorgestelde buitenlanddienst. Geld voor meer personeel dat ook nog loonsverhoging eist, meer computers, betere beveiliging, extra voorzieningen. U kent het wel. Stuk voor stuk al redenen om erg boos over te worden, hetgeen de PVV dan ook is, maar als klap op de vuurpijl werd de wens neergelegd dat dame Ashton voor haar incestueuze kliek graag nieuwe meubeltjes wilde. De oude voldeden kennelijk niet meer. Nu heeft deze dame al een erg dure, zo niet exclusief te noemen, smaak want zij wilde het mooiste van het mooiste kantoor. Voor het uitzicht én de standing natuurlijk. Kosten van de nieuwe stoeltjes en tafeltjes: 3,3 miljoen euro. Kadhaffi´s voormalige paleis was er niets bij. Namens de belastingbetalende burgers van Nederland heb ik staande de vergadering op deze idiotie gewezen. Men schoot in de lach. Of ik ook nog wilde weten hoe hoog het tapijt was en uit welk land het marmer kwam. Graag. Daar hebben de burgers immers recht op, als ze gedwongen worden ervoor te betalen?
Binnenkort is het weer sinterklaas. Komt hij een paar dagen naar ons land. We kunnen hem in Brussel best missen, omdat hij de rest van het jaar hier rondwaart, in de gangen, burelen en krochten van de EU.
Lang leve een vrij Nederland!
Lucas Hartong is lid van het Europese parlement voor de PVV en zal op regelmatige basis voor De Dagelijkse Standaard berichten over het reilen en zeilen binnen Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten