De onverbiddelijke regelzucht van de PvdA

Geen categorieapr 07 2014, 19:00
Geen probleem? Toch een oplossing!
De PvdA kan het niet laten. We hebben in Nederland een prima systeem van zwemdiploma's dat door brancheorganisaties en verenigingen wordt uitgevoerd, maar dat wil niet zeggen dat de sociaaldemocraten geen oplossing hebben voor dit niet-bestaande probleem.
Wat wil het geval? De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) werkt aan een nieuwe zwemdiploma die zou concurreren met de bekende ABC-diploma van het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ). De laatste is een kennisinstituut dat wordt bestuurd door de Vereniging Sport en Gemeenten en de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland. Die twee vertegenwoordigen 95 procent van alle zwembaden in Nederland. Ook de KNZB neemt deel aan deze club.
De NPZ vreest nu een 'wildgroei' aan zwemdiploma's en is bang dat ouders, die sinds het schoolzwemmen is afgeschaft zelf verantwoordelijk zijn voor de zwemlessen van hun kinderen (iets waar de PvdA sowieso al moeite mee had; eigen verantwoordelijkheid is immers gevaarlijk), binnenkort niet meer weten waar ze aan toe zijn. De oplossing is volgens de NPZ overheidsingrijpen: een wettelijk gecertificeerde diploma.
Dat uitgerekend de NPZ daarvoor pleit, lijkt niet vreemd. Als de KNZB immers met een alternatief komt, is de NPZ het monopolie op zwemdiploma's kwijt.
De PvdA, altijd bereid de keuzevrijheid van de burger verder in te perken, schaart zich desondanks achter het voorstel. "Ik heb liever eenduidigheid," zei Kamerlid Tjeerd van Dekken zondagavond in Radio Reporter. "Ik ben voorstander van een landelijke norm, met het ABC-diploma voorop. Je zou kunnen overwegen om het wettelijk te verplichten. Ik vind dat een interessante gedachte."
Een interessante gedachte. Want waarom ook niet? Concurrentie levert ons immers nooit wat op en iedereen is beter af als we allemaal in hetzelfde keurslijf zitten? Eén volk, één zwemdiploma!
Laat de zwemdiploma's liever met rust. Als de KNZB het na dertig jaar (!) tijd vindt dat het ABC-monopolie wordt doorbroken, laat ze hun gang gaan. Mocht dat op den duur problemen opleveren, dan kunnen we tegen die tijd zien of de overheid er iets aan kan doen. Houdt echter niet op voorhand elke innovatie tegen, omdat het anders 'onoverzichtelijk' zou worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten