De politieke bubbels van rechts en links: het wordt alleen maar erger in 2018

De politieke bubbels van rechts en links: het wordt alleen maar erger in 2018

We leven in een gespleten en gefragmenteerde maatschappij waarin mensen nauwelijks meer uit hun bubbel komen. Het jaar 2017 werd gekenmerkt door de benoeming en acceptatie van deze bubbels. Polarisatie zou vooral door social media komen, die je bijna niets laten zien buiten je eigen interesses. Wacht maar, het wordt alleen maar erger.

Wat gaat er in 2018 gebeuren en verder? Dit jaar werd er verteld dat het 'populisme' werd verslagen en dat burgers weer meer vertrouwen krijgen in de Europese Unie. Is het oh zo beruchte polarisatieproces dan eindelijk geëindigd? Die kans is heel erg klein, want het heeft niet alleen met de politieke ontwikkelingen te maken, maar vooral met de persoonlijke ontwikkelingen van mensen.

Door social media blijft de belevingswereld van mensen erg klein en mensen vinden dat helemaal niet erg. Men wil niet geconfronteerd worden met andere denkbeelden en andere visies. Dat zou namelijk 'frustratie' teweeg brengen en ergernis en daar heeft men eigenlijk helemaal geen behoefte aan.

Bedrijven als Facebook krijgen meer inkomsten en gebruikers, als ze hun gebruikers bestoken met informatie die te maken heeft met de interesses van de gebruiker. Ze moeten zo lang mogelijk vastgehouden worden op het internet en zo veel mogelijk in aanraking komen met positieve prikkels. Dit betekent uiteindelijk dat er vooral naar de mond van gebruikers gepraat wordt.

Iets anders zouden we ook niet moeten willen. Het zou namelijk betekenen dat landen Facebook moeten gaan opleggen dat het bedrijf haar interne beleid aanpast en 'gebalanceerde informatie' verzendt naar de gebruikers. Dan is natuurlijk de vraag wat 'gebalanceerd' is of niet. Je krijgt waarde oordelen van nieuws en websites, waarvan je jezelf moet afvragen of die oordelen wel goed zijn. Moet die informatie gepolitiseerd worden? Social media worden daarmee een verlengstuk van de overheid en mogelijk onderdeel van censuurbeleid.

Neen, er gaat niet veel veranderen aan de politieke bubbels waarin men leeft. Ze worden hoogstwaarschijnlijk zelfs versterkt, door het beleid van social media bedrijven en de menselijke behoeftes. Dat zal ingrijpende gevolgen kunnen hebben op ons politiek bestel en de samenleving. Een gefragmenteerde samenleving is geen samenleving. Wanneer mensen niet vaak uit hun eigen bubbel komen en ook niet de moeite doen om andersdenkenden te begrijpen, dan krijg je een gepolariseerde samenleving met politieke groeperingen die elkaar naar het leven staan.

Een tip voor 2018? Stap gewoon eens uit uw politieke bubbel en ga met mensen praten die anders denken en andere denkbeelden hebben. Het is een leuk gesprek en u zult zien dat er in menselijk opzicht niet veel verschillen zijn. De goedheid van de mens is niet louter afhankelijk van de politieke voorkeur of politieke identiteit. De goedheid van de mens is onder andere afhankelijk van de moed om open te staan voor andersdenkenden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer