De PvdA verklaart de PVV de oorlog

Geen categoriejul 30 2011, 11:30
En dan niet door nog meer te polariseren en Geert Wilders nog sterker in het verdomhoekje te zetten, maar door zelf ineens ook kritisch te worden over I&I.
Zoals onze eigen Pauline van Wierst gisteren al schreef heeft de PvdA besloten een nieuwe strategie te gebruiken, om een comeback te maken in de peilingen: men zal zich vanaf nu harder opstellen m.b.t. immigratie en integratie.

"We hebben het de afgelopen weken in alle gesprekken weer haarfijn te horen gekregen: dit kabinet is goed bezig", schrijft hij. "Ze zetten goede stappen op de veiligheidsagenda."

En dit beweegt de PvdA ertoe om twintig jaar te laat gehoor te gaan geven aan de roep vanuit de samenleving. Verwacht de PvdA nu echt dat ze met deze vuist naar allochtonen het de regeringspartijen moeilijk kan gaan maken? Dat de hordes in de steek gelaten kiezers nu massaal weer PvdA gaan stemmen? In ieder geval is deze koerswijziging een middelvinger naar het huidige restantje PvdA-stemmers: allochtonen en de brave mensjes die 'hun hele leven PvdA hebben gestemd'.

Het interessante aan dit verhaal is natuurlijk dat de PVV steeds meer op de PvdA is gaan lijken. Met name in economisch opzicht zijn de overeenkomsten buitengewoon groot. Wat zeg ik, soms is de PVV zelfs linkser dan de PvdA. 
Als Cohen en de zijnen nu ineens ook harder worden op het gebied van immigratie en integratie krijgen we straks twee partijen die verdomd veel op elkaar lijken, maar elkaar desalniettemin (of misschien juist daarom) te vuur en te zwaard bestrijden.
In zijn boek De schijn-élite van de valse munters maakt PVV-strategist Martin Bosma perfect duidelijk wat zijn visie op de PVV is: deze partij moet eigenlijk niets meer dan een islam-, immigratie- en integratie-kritische versie van de PvdA worden. Hij is zijn geloof in de sociaaldemocratie absoluut niet verloren... ware het niet dat de PvdA haar kiezers heeft 'verraden' door niets doen aan de I&I-problematiek. Vandaar dus de PVV: de PVV zou in dat gat springen en hier wél iets aan doen.
Wat als de PvdA in dit opzicht verandert en 180 graden draait? Bosma en Wilders zullen Cohen en de zijnen ongetwijfeld als onbetrouwbaar proberen af te schilderen - en dat zal lange tijd ongetwijfeld werken. Maar voor hoe lang? Er zijn veel meer PvdA'ers die al tijden een koersverandering bepleiten en die de PVV prima van repliek kunnen bedienen. Wat dan?
We gaan interessante tijden tegemoet: de PVV en de PvdA gaan nóg meer op elkaar lijken, maar zullen ongetwijfeld tegelijkertijd nóg féller op elkaar worden. Wie gaat de strijd om de gunst van de sociaaldemocratische kiezer uiteindelijk winnen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten