Offert meesterschaker Nagel 'pawn' Klein voor 'Queen' Krol?

Geen categoriejun 15 2014, 11:29
Het rommelt behoorlijk in de ouderenpartij 50-plus. Maar in tegenstelling tot mijn collega Frank ben ik een ietwat andere mening toegedaan over de feitelijke gang van zaken.
Niet zozeer over diens conclusie, dat 50-plus de politiek schaadt, maar wel over de hoofdrolspelers in die Griekse tragedie. Het is namelijk maar de vraag of gewezen fractievoorzitter Norbert Klein zoveel valt te verwijten of dat er sprake is van een vooropgezet plan om Henk Krol weer op het pluche te krijgen.
Bronnen dichtbij het vuur melden mij toch een wat andere lezing van de gang van zaken. Om te beginnen had Klein als fractievoorzitter het volste recht om het slecht functionerende kamerlid Martine Baay-Timmerman uit de fractie te zetten. Wie kennis neemt van het aantal ingediende moties, parlementaire vragen en dossierkennis kan zelf de verschillen in kwaliteit en betrokkenheid constateren. Daar gaat een partijbestuur natuurlijk ook helemaal niet over, ofschoon in een normaal functionerende kleine partij de lijntjes natuurlijk bijzonder kort (zouden moeten) zijn en zo'n ingrijpend besluit afgestemd had kunnen worden. Het tekent de sfeer binnen die club.
Maar dat is nog niet alles. Naar verluidt was het de bedoeling dat mevrouw Baay zich ziek zou melden deze zomer, de vakantieperiode is daarvoor natuurlijk een uitgelezen moment. Het illustere trio Nagel, Krol en Baay hoopten natuurlijk dat het 'vuiltje' van de niet afgedragen pensioenpremies door Krol dan weggeëbd zou zijn. Volgens Jeroen Trommelen, namens De Volkskrant, betaalde Krol tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage voor het pensioen van zijn werknemers, en hield hij het geld achter dat de mensen zelf inlegden. De oud-medewerkers hebben daardoor nu een pensioengat van vier of vijf jaar. Ondanks een dienstverband van twaalf tot veertien jaar hebben ze als gevolg hiervan een pensioen opgebouwd dat vaak niet hoger is dan 60 euro per maand. Ook zou hij bij de Gay Krant zijn voormalige vriend Joop Bootsman gewoon salaris maandelijks hebben doorbetaald, terwijl deze daar geen werkzaamheden meer tegenover stelde en de onderneming al in financiële moeilijkheden verkeerde.
Maar dat is niet het enige vlekje op het blazoen van de heer Krol. Senator De Lange, die hem natuurlijk goed kent uit diens 50-plus tijd schrijft in een column op FTM:

"Henkie staat bij insiders al een poosje bekend als icoon van het platte eigenbelang. Hij rotzooit al jaren met een krantje hier, een reisbureautje daar en een pillenhandeltje elders. Dat laatste niet om het volk te genezen van afschuwelijke aandoeningen, maar simpelweg om lucratieve erectiepillen van het merk Libidfit te pushen voor financieel gewin. Ondanks waarschuwingen uit medische hoek ging Krol gewoon door. Niet omdat zijn kennis op het gebied van alles waarin cijfers voorkomen verder gaat dan die van een 3-VWOer, maar gewoon omdat er poen te halen was."

Het beeld dat opdoemt uit deze column is er een van een ordinaire zakkenvuller, die eerst en vooral aan zichzelf denkt. Niet een erg fraaie conduitestaat voor iemand die de politiek in wil, zou je zeggen. Maar ook dat is nog niet alles. Krol is door de rechter veroordeeld voor het illegaal ter inzage verschaffen van vertrouwelijke elektronische medische dossiers van nietsvermoedende patiënten. Normaal gesproken is een veroordeling door de rechter voldoende grond om iemand niet het publieke, politieke ambt te laten bekleden. Voor een politicus geldt dat diens integriteit niet ter discussie mag staan, in elk geval niet op papier.
Maar het wordt nóg erger. Het ministerie van OCW onderzoekt nu een mogelijk geval van subsidiefraude (dat wil zeggen fraude met subsidie van OCW). Krol zou geld, dat bestemd was voor een project voor homosexuele jongeren, hebben aangewend voor andere -lees persoonlijke- doeleinden. Partijvoorzitter Nagel wil natuurlijk dat minister Bussemaker vaart zet achter het onderzoek, want de kwestie voorkomt vooralsnog een terugkeer van Krol in de landelijke politiek.
Het heeft er alle schijn van dat hier sprake is van een vooropgezet plannetje om Klein te lozen en Krol opnieuw op het schild te hijsen. Nagel zou Krol een betere lijsttrekker (en stemmentrekker) vinden dan Klein, ondanks het gebeurde rondom de Gay Krant. Beetje vreemd is dat wel, want een beoogde lijsttrekker die in het openbaar zegt dat hij een ton wachtgeld 'te weinig vindt om van rond te komen', zet zichzelf natuurlijk voor gek bij zijn eigen achterban, die voor een groot deel van een klein pensioentje moet rondkomen.
Hoe dan ook, het beeld dat Klein de 'zwarte piet' is in deze soap is op zijn minst voorbarig. Het trio Nagel, Baay en Krol laadt tenminste de verdenking op zich een spel te spelen om Klein te offeren voor Krol. Van een meesterschaker als Jan Nagel had ik een betere zet verwacht.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten