De strijd in Oekraïne is geen 'burgeroorlog'

De strijd in Oekraïne is geen 'burgeroorlog'

"Het brengt de complete chaos en de met het uur verder escalerende burgeroorlog in Oost-Oekraïne confronterend in beeld: vlak voor rebellenbolwerk Donetsk is de doorgaande weg compleet geblokkeerd," schrijft De Telegraaf.

Net zoals elke andere grote krant - en nieuwszender - heeft de krant voor wakker Nederland het continu over een "burgeroorlog" in Oekraïne. Aan de ene kant heb je 'rebellen' die zich willen afscheiden van Oekraïne, aan de andere kant heb je het Oekraïense kabinet dat daar - niet geheel verrassend - niet blij mee is.

Hoewel het verleidelijk is om dat soort termen te gebruiken is het onverstandig. De situatie aan de grond is namelijk dat de 'separatisten' marionetten zijn van Rusland. Sterker nog, hun belangrijkste commandant, Igor Strelkov (of eigenlijk: Igor Girkin) is een Rus. Volgens hemzelf heeft hij de veiligheidsdienst de FSB verlaten in 2013, maar dat is natuurlijk maar wat al te toevallig. Hij werkt gewoon nog steeds voor Poetin en doet wat hem wordt opgedragen.

In dit specifieke geval betekent dit dat Strelkov en co. ervoor moeten zorgen dat bepaalde Oost-Oekraïense regio's zich afscheiden van Kiev en zich bij Rusland voegen, net zoals de Krim al eerder deed. Het is hem daarbij toegestaan om min of meer alle middelen te gebruiken die hij nodig heeft om dat doel te bereiken, het neerschieten van passagiersvliegtuigen blijkbaar incluis. Na de aanslag op vlucht MH17 heeft Rusland namelijk meer zware gewapens geleverd aan de 'rebellen' / agenten in Oost-Oekraïne. Als dat Poetins 'straf' is voor hun wangedrag zullen ze ongetwijfeld maar wat graag nog meer van dat soort 'foutjes' begaan.

En daar is het hele verhaal nog niet eens mee verteld. Putin helpt zijn agenten in Oekraïne namelijk ook op andere manier. Kijk maar eens goed naar dit plaatje:

De strijd in Oekraïne is geen 'burgeroorlog'

Met andere woorden: er wordt vanuit Rusland geschoten op Oekraïense doelwitten.

Stepping up pressure on Moscow, the U.S. on Sunday released satellite images it says show that rockets have been fired from Russia into neighboring eastern Ukraine and that heavy artillery for separatists has crossed the border.

The images, which came from the U.S. Director of National Intelligence and could not be independently verified by The Associated Press, show blast marks where rockets were launched and craters where they landed. Officials said the images show heavy weapons fired between July 21 and July 26 — after the July 17 downing of Malaysia Airlines Flight 17.

Als dit een 'burgeroorlog' is ben ik Sinterklaas. Het militaire conflict is niets meer of minder dan een veroveringsoorlog van Rusland. Kranten en nieuwszenders moeten de moed hebben om dat duidelijk te maken aan hun lezers/kijkers: Poetin is landjepik aan het spelen. Dát is het echt verhaal achter de onrust in Oekraïne.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer