De theorie voorbij

Geen categoriejun 13 2012, 11:59
Donderdag 14 juni is het zover. Op uitnodiging van SGP-voorman Kees van der Staaij heb ik het genoegen aan te mogen schuiven tijdens een lunchgesprek in de Kamer om verder te praten over wat SGP’ers en katholieken anno 2012 bindt.
Bescheidenheid siert
Van SGP-zijde zal er vooral gevraagd worden hoe door katholieken tegen de culturele bagage van de partij aangekeken wordt. Geen onsje eraf zou ik zeggen. Deze blanco cheque schrijf ik bij voorbaat uit. Bescheidenheid past ons als katholieken binnen de SGP. Voor zover het eerste oog reikt komen wij ‘net’ kijken immers. Laten mijn gesprekspartners zich er op voorhand van vergewissen dat onderstaande neo-katholiek vooral komt luisteren. Hoor en wederhoor en de menselijke maat daarin zitten mij als maatpak het beste gegoten. Ik hoop vooral emotie en betrokkenheid in de ander te bespeuren, zoals ik deze zelf ook tentoon spreid. Zakelijke en prive zonder vooringenomenheid. Het is pure winst dat het kader van de SGP het gesprek wil aangaan, omdat als mijn politieke voelsprieten me niet bedriegen, het smaldeel katholieken dat zich aangetrokken voelt tot de SGP groeiende is, ben benieuwd of dat inleven zich ook aan het geestesoog van de SGP aan het voltrekken is?
Op naar de derde zetel
Natuurlijk is er het electorale belang. Elke stem voor de SGP deo volente 12 september is een welkome stem. De volle inzet mag en moet erop zijn gericht die derde zetel in de wacht te slepen, het is de partij zo gegund! Het zijn echter vooral de inhoudelijke argumenten die de doorslag gaan geven over het hoe, waarom en juist daarom tussen SGP’ers en katholieken. Is die groeiende vriendschap geheel zonder bedrijfsrisico’s? Van katholieke zijde is er niet direct een zichtbare verantwoordingsdag, ik kan de Heere der heirscharen vrijmoedig tegemoet treden en Zijn zegen vragen over dit ingeslagen pad. Vanuit de SGP is er vooraleerst met diezelfde God rekening te houden en meer horizontaal beredeneerd met een rijk geschakeerde achterban.
Niet zonder slag of stoot
Het zal niet zonder slag of stoot gaan mondige katholieken binnen de SGP. Maar dat laat onverlet: wij mogen er hopelijk zijn. Zusterpartij de ChristenUnie bewijst dat het kan. Binnen deze partij zijn er reeds katholieken op allerlei niveaus actief. Laat er dan lichtval in ons denken zijn. Maar ook een wederzijds herkennen en vrijmoedigheid van communiceren zonder significante verschillen van vooral theologische aard weg te poetsen.
Follow up in Part II
Ik maak mij op om mede-katholiek Laurens Peeter en Kees van der Staaij te onmoeten en in de ogen te kijken. Heb er ongelooflijk veel zin en vraag om jullie gebed om het ongetwijfeld informele aftasten in goede banen te mogen leiden. Laat het de Geest de leidt. Natuurlijk hoop ik ook fractievoorlichter weer eens te treffen en andere niet geheel onbekenden Plein Den Haag tot morgen! Naar aanleiding van deze meeting bericht ik jullie binnenkort weer op deze site. Stay tuned, stay SGP!
Zie ook: voorpublicatie alleen op deze site.
De auteur van dit stuk is ook actief op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten