De 'verwarde man' onder de loep genomen

De 'verwarde man' onder de loep genomen

Syrische psychiater Aram Hasan legt ons haarfijn uit wat er toch mis is met al die verwarde mannen. PTSS, depressie en 'migratiestress' verklaren een deel van de verwarring! Aldus de Volkskrant.

Hasan weet ons te vertellen dat hij zoveel mailtjes krijgt van (voornamelijk) Syrische asielzoekers dat hij vond dat er echt iets moest gebeuren, hij kon het namelijk niet meer aan. Hoe komt het toch dat er zoveel van die verwarde types na het ochtendgebed en een kopje thee ineens in het rond gaan steken? Hasan legt uit:

Syriërs voelen zich onbegrepen door de Nederlandse hulpverlening. Door cultuurverschillen missen zij vaak de juiste hulp. Wanneer ze geen goed Nederlands praten worden ze geweigerd. Tolken worden niet meer vergoed én psychische aandoeningen zijn taboe voor veel Syriërs. Je bent een mafklapper of je bent normaal. Hierdoor is het, zelfs al kunnen ze hun probleem in het Nederlands bespreken, praktisch onmogelijk om ze te helpen.

De Gezondheidsraad gaat er vanuit dat zo'n 19 procent van de migranten met een vluchtelingenachtergrond vroeg of laat een posttraumatische stress stoornis (ptss) of depressie ontwikkelt, of een combinatie van die twee. De afgelopen drie jaar zijn er zo'n 120.000 asielzoekers bijgekomen in Nederland. Dat zijn dus zo'n 22.800 potentieel 'verwarde mannen' om in de gaten te houden. De GGD, zorginstellingen en gemeenten beschikken over zo'n 70 'sleutelpersonen', dit zijn mensen die een brug vormen tussen deze instanties en hun gemeenschap. Ja, op 22.800 mogelijke steek-asielzoekers zijn er slechts 70 sleutelpersonen. Koop maar vast een steekvest!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties