De Volkskrant-columnist: eigenlijk zijn die achterlijke kiezers veel te dom voor referenda

Geen categorienov 12 2017, 18:00
Want stel je voor dat een meerderheid van de kiezers daadwerkelijk beslissingen neemt...
Dirk Jan van Baar heeft weer eens een kulverhaal geschreven voor De Volkskrant. Zijn boodschap deze keer? Referenda zijn walgelijk. Gevaarlijk. Nazistisch. En dat volk waar 'populisten' zo hoog van opgeven? Dat is eigenlijk oliedom.
Nou ja, dat laatste zegt hij niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk dat dit wél is wat hij bedoelt:

Ik zeg dus niet dat het volk te dom is voor democratie. Dat zou arrogant zijn. Wel zeg ik dat democratie niet voor domme mensen is en dat zij er verstandig aan doen hun passies in bedwang te houden. De meeste mensen begrijpen dat heel goed, zij houden niet van politiek en laten die liever aan professionals over. Maar ondanks deze wetenschap, proefondervindelijk vastgesteld in allerlei landen, zijn er ook in ons land telkens weer kleine groepjes drijvers die via volksraadplegingen hun eigen machtspolitieke ambities denken te bereiken. Misschien kunnen we eens een club van wijze mannen instellen om te onderzoeken hoe dat komt. Te beginnen met dat Oekraïne-referendum. Dat was dom, vreselijk dom, maar blijkbaar niet dom genoeg.

Die logica van Van Baar is niet te volgen. Aan de ene kant zegt hij dat de meeste mensen heel goed "begrijpen" dat ze hun passies in de hand moeten houden in ons politieke system, maar aan de andere kant zegt hij óók dat "kleine groepjes drijvers" via "volksraadplegingen hun eigen machtspolitieke ambities denken te bereiken."
Maar wacht eens even, dat kunnen ze dan toch alleen als een meerderheid van de kiezers ze steunt? Maar in de zin ervoor beweert Van Baar juist dat de meeste mensen daar niet intrappen.
Met andere woorden, het is weer eens een heerlijk warrig verhaal. Helaas zijn we niet anders gewend van Van Baar, die zichzelf om mij volkomen onduidelijke redenen als Een Groot Denker beschouwt.
Afijn, het was dus weer leuk: het plebs is maar weer verteld dat het oliedom is en partijen die het referendum steunen zijn wederom weggezet als wannabe dictators. En dat in een krant die De Volkskrant heet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten