De week van Hans Teeuwen

Geen categorieaug 01 2013, 18:59
Afgelopen week was toch wel de week van Hans Teeuwen, rokend op TV. Wat maakte Nederland zich weer druk. Nog niet zo heel lang geleden werd er gewoon gerookt op TV, en niemand die daar moeilijk over deed. Koningin Juliana rookte vrolijk een sigaretje in beeld, Bernhard stak een pijp op, en niemand die ook maar op het idee kwam dat zoiets zou moeten weggeretoucheerd. Vergelijk dat eens met 2013, waar het roken van 2 sigaretjes door een cabaretier een heuze rel veroorzaakt.
Stalin deed het zo'n beetje als eerste: het wegretoucheren van ongewenste mensen, dingen of wat dan ook. De hele ophef toont wel aan dat de overheid niet wil dat de werkelijkheid getoond wordt, maar prefereert een schijnwerkelijkheid, uit te zenden door het subsidieinfuus dat we publieke omroep noemen.
We mogen niet zien dat Teeuwen rookt. Nog even en oude James Bond films mogen niet meer vertoond worden, of de Wodka Martini (shaken, not stirred) wordt digitaal veranderd in een glaasje biologisch wortelsap met een vleugje limoen. En na klachten van de partij voor de dieren mogen de acteurs in 'Goede tijden, slechte tijden' in beeld geen gehaktbal meer eten. Wat is er mis met een goede tofu-burger, nietwaar?
Het zou natuurlijk een gouden business zijn. Het kan niet lang meer duren of Rutte en Samson tuigen een complete filmindustrie op met als doel om onwelgevallige scenes uit oude films over te spelen, maar dan zonder de verderfelijke rookwaren of alcohol. Het zal heel wat grimeurs en acteurs een goede boterham opleveren, om maar niet te spreken van setbouwers, cameramensen en wat dies meer zij. Samsom zal staan te juichen over al die gecreëerde banen.
Ik stel me dat zo voor, dan krijg je ergens in een loods in Almere een filmset waar Huub Stapel, verkleed als Hannibal van the A-team, elke scene waarin een sigaar wordt gerookt overdoet, maar dan met een winterpeen in zijn mond. Ook alle Polygoon journaals van de afgelopen 80 jaar moeten worden overgedaan. In een spetterende TV-show van Joop van den Ende wordt gezocht naar de Nieuwe Churchill maar dan zonder sigaar, op RTL4 zien we een vergelijkbare show, maar daar zoeken we de nieuwe John Travolta, want ook 'Grease' moet overgedaan worden wegens de aanwezigheid van sigaretten.
Dat kost natuurlijk honderden miljarden, maar dat zullen de PvdA-ers vast wel kunnen uitleggen als een soort van investering in cultuur, volksgezondheid of werkgelegenheid. En mochten ze geen meerderheid krijgen in de eerste kamer dan kunnen ze altijd nog aan de SGP beloven ook alle scenes met blote tieten over te doen. Als ze dan toch bezig zijn...
Terwijl er dagelijks honderden lijken te zien zijn in films, op het journaal en waar dan ook, de bloedspetters uit het scherm druipen en een afgerukt ledemaat meer of minder niemand nog lijkt te storen gaan wij lopen zeiken over een sigaretje op TV. Doe Maar had jaren geleden al de perfecte oplossing: er zit een knop op je TV, die helpt je zo uit de puree. Als je last hebt van iets op TV, zet hem uit! Probleem opgelost. En zo zouden we natuurlijk ook de complete publieke omroep uit moeten zetten.
Het enige argument dat genoemd wordt voor de publieken is dat de commercielen geen kwaliteit maken. Gek he? Als we 100% gesubsidieerde kwaliteitstelevisie hebben (en laten we de discussie of Lingo en 'spuiten & slikken' kwaliteit hebben maar even overslaan) dan is dat niet echt meer een gat in de markt. Schaf die publieke omroep af, en dat gat is er opeens wel. Wedden dat daar dan commercielen induiken? Zoals National Geographic of Discovery Channel. Prima kwaliteitstelevisie zonder enig belastinggeld. En wie zou niet 'Pauw & Witteman' direct weer willen inruilen voor het commerciële 'Barend & Van Dorp'?
Maar goed, anno 2013 kunnen we dus een stel ambtenaren over de vloer krijgen die asbakken in TV-studio's gaan controleren. Hoe diep zijn we gezakt in dit land?
Wat dat betreft heb ik nog een tip voor iedere ondernemer om te voorkomen dat je een boete krijgt van de beroepszeikers van de voedsel en warenautoriteit. De gouden tip: laat ze niet levend ontsnappen.
Mocht er een humorloze ambtenaar – is dat nu een tautologie of pleonasme? -, meelezen: ja, dat was een grapje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten