'Death of the euro'

Geen categoriejun 21 2011, 14:00
De rotte appels moeten uit de mand, te beginnen bij Griekenland. Dit is de enige uitweg uit de huidige schuldencrisis en daarom zowel wenselijk als onvermijdelijk.
Brussel verkeert nog in de ontkenningsfase. De eurocraten, de ministers van financiën, en de staatshoofden en regeringsleiders, zij willen niet onder ogen zien dat de euro in zijn huidige vorm binnenkort verleden tijd is. Maar buiten dit incestueuze circuit is het allang geen taboe meer.
Tal van economen, waaronder prominenten als Nouriel Roubini en Hans-Werner Sinn, zijn wel al zo ver. En gisteren kwam het Duitse weekblad Der Spiegel met een grafrede op de omstreden eenheidsmunt.
Nu doet ook de Britse politiek een duit in het zakje. Premier David Cameron verklaarde vandaag geen trek te hebben in Britse deelname aan het nieuwe 'reddingsplan' voor Griekenland. Een voor de hand liggende positie voor een land dat buiten de euro bleef omdat men een confrontatie met de kiezer over invoering van de eenheidsmunt niet aandurfde.
Men is in het Verenigd Koninkrijk intussen al een stapje verder, en pro-actief bezig met het naderende einde van de euro. EUobserver doet verslag onder de pakkende titel 'UK treasury pondering death of the euro'. Hieronder een paar quotes uit het parlementaire debat die de stemming aardig weergeven.

Since the euro in its current form is going to collapse, is it not better that that happens quickly rather than it dying a slow death?

Aldus Jack Straw (Labour), voormalig minister van buitenlandse zaken gisteren in het Britse Lagerhuis. Als gewoonlijk werd er weer flink gekibbeld, maar over één ding zijn links en rechts het roerend eens:

On Greece itself, Conservative and Labour MPs were united in their belief that the new bail-out under discussion in Brussels will fail.

En de struisvogelpolitiek in Brussel kreeg er ongenadig van langs:

John Redwood, a member of the Conservative Party's policy group on economic competitiveness, said: "Greece went bankrupt more than a year ago, but the ministers of certain countries cannot believe it and are wasting taxpayers' money on trying to pretend that it has not happened."

Hier is eigenlijk alles mee gezegd. Jan Kees, ben je daar nog?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten