Denemarken beëindigt voorlopig deelname aan de internationale anti-ISIS-coalitie

Denemarken beëindigt voorlopig deelname aan de internationale anti-ISIS-coalitie

De Denen trekken hun F16's en een transportvliegtuig terug. In oktober vliegen materiaal en manschappen weer richting Kopenhagen.

Vanaf oktober zal de internationale coalitie het zonder Denemarken moeten doen. Het land is vanaf het begin van de operatie die loopt sinds afgelopen zomer al nauw betrokken bij de strijd tegen ISIS. Samen met onder andere de Nederlanders, de Belgen, de Amerikanen, de Britten en de Jordaniërs voeren de Denen een grote internationale coalitie die de terreurgroepering bestookt in Irak (en sommige landen ook in Syrië).

Nog enkele maanden dus, en dan stoppen de gevechtsvliegen van het Noord-Europese land ermee. De Deense minister van Buitenlandse Zaken kondigt aan dat de F16's toe zijn aan onderhoud, en de manschappen toe aan rust:

Denemarken trekt zijn gevechtsvliegtuigen begin oktober terug uit de internationale coalitie die in het Midden-Oosten aanvallen uitvoert op de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).

De minister van Buitenlandse Zaken, Kristian Jensen, zei donderdag dat de zeven F-16's en een Hercules transportvliegtuig terugkomen. De Deense vliegtuigen zouden onderhoud nodig hebben en de militairen rust.

Nederland heeft de missie in Syrië en Irak juist verlengd tot volgend jaar. Wel gaat ons land minder toestellen boven het gebied van de islamitische terreurgroepering laten vliegen.

Het Verenigd Koninkrijk doet het juist andersom: de Britten hebben aangekondigd niet alleen hun missie te verlengten tot op z'n minst 2017, maar ook het aantal doelwitten te vergroten. Momenteel zijn Britse bommenwerpers alleen actief in het Irakese luchtruim. De Britten vinden het echter "onlogisch" dat ze ISIS maar aanpakken in de helft van hun territorium, en willen ook boven Syrië bombardementen gaan uitvoeren.

Lees meer over:
Syrië ISIS Irak Denemarken F16

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer