Desi Bouterse wint verkiezingen Suriname

Geen categoriemei 26 2015, 14:00
Zijn partij krijgt ruim meer dan de helft van de zetels in het Surinaamse parlement.
Hoewel Desi Bouterse in Europa en dan met name in Nederland een behoorlijk controversiële man is denkt men daar in Suriname blijkbaar heel anders over. Het AD bericht namelijk dat de president de parlementsverkiezingen met overmacht heeft gewonnen. 27 van de 51 zetels gaan namelijk naar zijn partij. De grootste oppositiepartij moet genoegen nemen met 17 zetels in De Nationale Assemblee (DNA).
Met dit resultaat schrijft Bouterse opnieuw Surinaamse geschiedenis. Het is niet eerder voorgekomen dat één partij een meerderheid in het parlement heeft. Voor de zes samenwerkende oppositiepartijen die V7 vormen, is de uitslag een grote teleurstelling. Coördinator Chandrikapersad Santokhi, maar ook de andere leiders, hebben hun aanhang de afgelopen weken voorgehouden dat de partij wel 29 zetels kon halen.
Dat bleek dus allerminst het geval te zijn. Sterker nog, Bouterses partij heeft een historische zege behaald door in haar eentje de meerderheid van de zetels binnen te slepen. Het gevolg is - of kan zijn - dat de partij in principe in haar eentje kan regeren.
Hoewel Bouterse thuis stevig in het zadel zit kan hij nog altijd niet naar Europa of Amerika reizen. De reden? Europol heeft een arrestatiebevel doen uitgaan in verband met zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. Hier werd hij in 2000 tot elf jaar cel voor veroordeeld in Nederland. Uit documenten die in handen zijn van Wikileaks blijkt dat hij in ieder geval tot 2006 in drugs handelde.
In Suriname zelf kan hem niets worden gemaakt. Vanwege zijn positie als president beschikt hij over immuniteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten