Deze diamant redde zijn familie van de holocaust. Nu symboliseert dit juweel een ander nieuw begin

Geen categoriesep 09 2015, 13:00
De diamant die je hierboven ziet heeft het leven gered van een joodse familie. Nu wordt het juweel wederom gebruikt om een nieuw begin in te luiden.
Derek Doneen nam maar liefst een jaar de tijd om geld te sparen voor zijn huwelijksaanzoek. Hij wilde zijn vriendin namelijk echt een geweldige bruiloft mét een schitterende diamanten ring geven. Zoiets kost natuurlijk flink wat geld.
Toen hij zijn ouders informeerde over zijn plannen keek zijn moeder hem aan en vertelde hem dat zij een veel beter idee had: ze hadden een diamant in de familie. Waarom gebruikte hij die niet? Hij kon de diamant op een mooie ring laten zetten en zijn vriendin daarmee ten huwelijk vragen.
Hoewel Derek het een vriendelijk aanbod vond - de diamant was al decennia in de familie - wilde hij er niet op ingaan. Hij legt uit: "Ik wilde mijn eigen tradities beginnen voor mijn eigen, nieuwe gezin."
Dat was: tot zijn ouders hem informeerde over de geschiedenis van de diamant.
Dereks overgrootvader, Friedrich Salzburg, en zijn vrouw Greta Ann Salzburg hadden hun zaakjes goed voor elkaar in de jaren 30 van de vorige eeuw. Friedrich was een succesvolle advocaat en het echtpaar woonde in een mooi huis. Het enige probleem? Het huis was in Dresden, Duitsland.
[caption id="attachment_119113" align="aligncenter" width="522"]Dereks overgrootvader Friedrich Dereks overgrootvader Friedrich[/caption]
Met de opkomst van de nazi's veranderde het leven van Friedrich en Greta Ann compleet. Opeens waren ze niet langer welkom in hun eigen land; ze werden, net als andere joden, vervolgd en hadden in de gaten dat het alleen maar van kwaad tot erger zou worden.
In oktober 1935 diende het echtpaar dan ook een verzoek in om Duitsland te mogen verlaten. Het duurde lange jaren voor ze uiteindelijk toestemming kregen.
[caption id="attachment_119114" align="aligncenter" width="592"]Dereks overgrootmoeder, Greta Ann Dereks overgrootmoeder, Greta Ann[/caption]
Er was echter een voorbehoud: ze mochten wel weg, maar ze konden niets meenemen. Alleen dat wat ze konden dragen in een tas. De rest moesten ze achter zich laten (en werd geconfisqueerd door de nazi-autoriteiten).
Aangezien Friedrich en Greta Ann behoorlijk slim waren besloten ze vervolgens om zoveel mogelijk bezittingen te verkopen. In ruil wilden ze geen geld (neem dat maar eens mee in een grote tas), maar juwelen. Met die juwelen konden ze dan een nieuw leven begin aan de andere kant van Europa, in Italië.
Italië werd ook geregeerd door fascisten, maar joden waren daar lange tijd significant beter af dan in Duitsland. Helaas was dat niet meer het geval toen het gezin daar arriveerde; ze waren daar net zomin welkom als in Duitsland. Friedrich schreef in zijn dagboek:
"Op dat moment voerde Italië dezelfde raswetten in als Duitsland, ze waren met name gericht tegen joden. Daarom lieten we het idee om in Italië te gaan wonen achter ons en besloten we om te vertrekken naar Californië, in Amerika."
Eenmaal aangekomen in Amerika verkochten Friedrich en Greta Ann al hun juwelen om een nieuw leven te kunnen beginnen. Nou ja, al hun leven behalve één diamanten ketting. Deze wilden ze graag houden; waarschijnlijk omdat het sentimentele waarde voor ze had.
Screen Shot 2015-09-09 at 13.13.42
In 1964 gaf Greta Ann de ketting vervolgens aan haar schoondochter June Salisbury, van wie ze bijzonder veel hield. June gaf de ketting later door aan haar eigen dochter Ann, Dereks moeder.
Derek legt uit:
"Je zou kunnen zeggen dat ik het aan deze diamant te danken heb dat ik leef. Als ze geen juwelen hadden, hadden ze nooit naar Amerika kunnen komen."
Het moge duidelijk zijn dat dit waarschijnlijk hun doodvonnis was geweest.
Daarom was Derek uiteindelijk maar wat blij en trots dat hij deze diamanten ketting van zijn moeder kreeg. Hij liet er een mooie diamant uithalen en liet deze verwerken in een ring. Jenna was, het kan natuurlijk niet anders, bijzonder blij.
Screen Shot 2015-09-09 at 13.13.55
Later liet Derek de ketting maken; hij wilde dat de ketting er net zo uit zou zien als in het verleden, toen zijn overgrootouders de ketting kochten. Vervolgens gaf hij die ketting aan Jenna... en dat op hun trouwdag.
Screen Shot 2015-09-09 at 13.14.51
Hoe Derek Jenna ten huwelijk vroeg? Hij nam haar mee op een vakantie naar Cannes in Frankrijk, waar ze elkaar jaren eerder hadden leren kennen. Daar aangekomen bezorgde hij haar de meest romantische reis van haar leven. Toen ze samen picknickten met kaas en wijn deed hij haar het aanzoek.
Screen Shot 2015-09-09 at 13.14.35
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten