Deze held is half moeder Theresa en half James Bond

Geen categorieokt 12 2015, 14:00
Alex Gowen gaat waar geen enkele andere vrijwilliger durft te gaan: diep in oorlogsgebieden waar hij zijn leven niet zeker is.
Zo heeft Alex bijvoorbeeld werk gedaan in Congo. Men had er niets - er waren weinig ziekenhuizen en de ziekenhuizen die er waren, waren in kwalitatief opzicht bijzonder slecht - maar Alex ging er toch naartoe om te helpen. Hij bevoorraadde ziekenhuizen en zette zich in voor kinderen - met name voor wezen. Arme kids die hun ouders hadden verloren en opeens helemaal alleen waren.
De kogels vlogen hem letterlijk en figuurlijk om de oren maar dat maakte Alex niets uit. Sterker nog, het gevaar waar hij zich in bevond bewees voor Alex dat hij goed bezig was. Het betekende immers dat de mensen daar werkelijk hulp nodig hadden.
Alex doet dat werk vanuit The Fisherman, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor wezen en zieken - hoewel hij zich voornamelijk bezighoudt met het voormalige Oostblok. Zo heeft zette Alex zijn organisatie op in 2005, toen hij met wezen wilde werken in Kyrgyzstan - een land waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, maar dat werkelijk kapot is gemaakt door de Sovjets. Hoewel Alex dat land nog nooit had bezocht was het kort daarvoor door de zogenaamde Tulp Revolutie gegaan. Alex wist er lang niet alles over, maar dat maakte hem niet uit: het was duidelijk dat kleine kinderen zijn hulp nodig hadden, en dus pakte hij zijn koffer en ging hij op weg.
Wezen in dit soort gebieden kunnen vaak de hulp niet krijgen die ze nodig hebben. Ze worden door de rest van de samenleving gezien als extra ballast. Daarom neemt Alex het voor hen op. Hij zorgt ervoor dat kinderen geadopteerd kunnen worden door Westerlingen, en stuurt medische voorraden naar weeshuizen en lokale ziekenhuizen zodat de arme kinderen alsnog behandeld kunnen worden als ze ziek worden. Hun overheid doet dat niet, en dus doen Alex en The Fishermen het maar.
De afgelopen jaren heeft Alex zich vooral beziggehouden met Oekraïne. Toen hij daar voor de eerste keer naartoe ging was het duidelijk dat de spanningen tussen Rusland en Oekraïne toenamen, maar er was nog geen schot gelost. Alex begreep echter dat het binnenkort mis zou gaan. En dat zou desastreus zijn voor de 100.000 weeskinderen die er op dat moment al waren in dat land; dat is 2% van alle Oekraïense kinderen.
En dus pakte Alex het vliegtuig. Hij redde zoveel kinderen als hij kon door ze naar het Westen te brengen waar ze geadopteerd konden worden. Toen brak de oorlog uit; het werd hem vrijwel onmogelijk gemaakt om door te gaan met zijn werk, maar toch is dat precies wat Alex deed. Hij werd aangehouden door de aan Poetin-gelieerde rebellen die, alvorens ze hem lieten gaan, uitzochten of hij geen spion of een vijandelijke journalist was. Als ze er eenmaal van overtuigd waren dat hij bezig was met goed werk lieten ze hem - en de kinderen die hij probeerde te redden - weer gaan.
Alex is een bijzonder gecompliceerde man. Hij heeft er drie huwelijken opzitten, maar lijkt nog steeds van al zijn drie ex'en te houden - met name van Sarah, zijn laatste ex met wie hij een bijzonder goed huwelijk had tot ze doordraaide en - helaas - opgenomen moest worden in een inrichting. Daar is ze nu uit, maar tussen haar en Alex kwam het niet goed meer.
Daar komt bij dat Alex zich bijzonder druk maakt om de levens van anderen - hij heeft er zijn werk van gemaakt om hen te redden - maar dat hij zich totaal geen zorgen lijkt te maken om zijn eigen leven. Op meerdere momenten dacht hij dat het avontuur voorbij zou zijn - hij werd vastgehouden door de Iraakse veiligheidsdienst en begeeft zich regelmatig in oorlogsgebieden waar de kogels hem letterlijk om de oren vliegen. Hij doet er dus alles aan om anderen te redden, terwijl hij zijn eigen leven regelmatig riskeert.
Geen wonder dus dat één van zijn beste vriendinnen, die regelmatig stukken schrijft voor Amerikaanse websites, onlangs een geweldig artikel over hem schreef, waarin ze Alex een "mix van moeder Theresa en James Bond" noemt.
Waren er maar meer van dat soort mensen; de wereld zou er dan heel anders - veel beter - uitzien.
Als je op de hoogte wilt blijven van Alex en The Fishermen kun je dat doen door hun Facebook-pagina te liken. Daar leggen Alex en zijn vrienden uit waar ze op dit moment mee bezig zijn, welke problemen ze hebben, en wat ze proberen te bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten