Deze rekensom heeft het hele internet in brand gezet

Geen categoriejun 01 2015, 13:00
Probeert deze verkoopster mensen af te zetten of heeft ze gelijk dat het een geweldige aanbieding is?
Het Internet is de afgelopen dagen he-le-maal losgegaan omdat een vrouw flessen wasmiddelen wilde verkopen voor een, in haar ogen, ontzettend mooi prijsje. Ze kondigde aan dat potentiële klanten één flesje konden kopen voor 35 dollarcent... of alle 48 flessen voor 12 dollar.
Je zou denken: geen slechte aanbieding. Helaas dachten veel andere Facebook-gebruikers daar net een beetje anders over:
penny-hayes-1-499x700
Penny Hayes, de verkoopster, kon haar ogen niet geloven. Ze verkoopt 48 flessen voor 12 dollar. Als je wilt weten hoeveel één fles kost deel je het totale bedrag (12 dollar) door het totale aantal flessen (48). De uitkomst: 25 dollarcent per fles. Dat is 10 cent goedkoper per fles in vergelijking met de prijs als je er eentje (of slechts een paar) koopt.
Helaas is niet iedereen zo goed in rekenen. De eigenaar van de Facebook-pagina waarop Penny haar flessen aan de man probeerde te brengen, Christi Morgan, kon de rekensom ook niet doen en dreigde haar zelfs met verbanning:
christi Morgan
Uiteindelijk schoten andere Facebook-gebruikers, die wel een relatief eenvoudige som kunnen doen, Penny te hulp. Zij legden uit, net als ik hierboven deed, dat je de vraagprijs voor één fles bij de aanbieding op volstrekt simpele wijze kan berekenen (12:48).
math51
Ook uit een andere berekening blijkt dat Penny wel degelijk ethisch verantwoord bezig is. Als één fles 0,35 dollar kost en je 48 flessen wilt kopen kost dat normaal gesproken 16,8 dollar (0,35 x 48).
Het meest fascinerende aan dit verhaal? De administrator die de volstrekt onschuldige Penny graag wilde verbannen van de pagina werd in 2012 onderzocht omdat ze een bejaarde vrouw probeerde te bedonderen. Achteraf kun je je afvragen of ze niet per ongeluk een verkeerde berekening maakte; optellen en aftrekken blijkt namelijk niet haar sterkste punt te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten