Deze vrouw is geen moeder, maar wil tóch ouderschapsverlof. Dit is hoe ze dat verantwoordt

Geen categoriemei 02 2016, 20:00
Ouderschapsverlof is een constructie waarbij ouders met jonge kinderen extra vaak vrij van hun werk kunnen krijgen, om te zorgen voor hun kinderen. In Nederland kan dat tot het kind 8 is. Eén journalist wil dat de regeling op de schop gaat zodat ook niet-ouders gebruik kunnen gaan maken van de extra vrije tijd.
Meghann Foye is een journaliste die bij een tijdschrift werkte, en toen ze net 30 was een trend zag: collega's met kinderen namen vaker eerder de benen van het werk, omdat ze hun kroost moesten verzorgen. Meghann heeft zelf geen kinderen, en vond dat altijd een elementaire onrechtvaardigheid. Waarom zou zij als kinderloze minder recht hebben op vrije tijd dan haar kindervrije mede-werknemers?
Dat is hoe Meghann zelf met een nieuw begrip op de proppen kwam: meternity leave. Zeg maar het Amerikaanse begrip maternity leave, maar dan met 'me' van 'mij' aan het begin:

“There’s something about saying ‘I need to go pick up my child’ as a reason to leave the office on time that has far more gravitas than, say, ‘My best friend just got ghosted by her OkCupid date and needs a margarita’—but both sides are valid.”

Since she doesn’t have children, Foye said she never got the desired “me time” that she saw the parents in her office receive. So she invented “meternity leave.” “Women are bad at putting ourselves first,” she said. “But when you have a child, you learn how to self-advocate to put the needs of your family first. A well-crafted ‘meternity’ can give you the same skills—and taking one shouldn’t disqualify you from taking maternity leave later.”

Aldus Meghann, die zelfs een heel boek (!) schreef om haar punt te maken. Maar moeders die deze tijd toebedeeld kregen zijn er niet bepaald blij mee. Ze vinden dat Meghann behoorlijk onderschat hoeveel tijd het kost om een ouder te zijn. Ondanks het ouderschapsverlof boeken ze ook bepaald geen netto 'tijdwinst': ze moeten nog altijd veel van hun échte vrije tijd investeren in het opvoeden of verzorgen van kinderen. Of zelfs het baren ervan.
En dus krijg je dit soort reacties:
https://twitter.com/rebecca_ruiz/status/725801731943108608
Sommigen zijn zelfs zo boos dat ze hele rants schrijven:
https://twitter.com/MarlonEcorrea/status/726024850406518784
Ik kan het de moeders niet kwalijk nemen. Ondanks dat ik zelf (nog) geen kinderen heb, vind ik het heel erg egocentrisch om net te doen alsof het drinken van cocktails met een vriendin van een hele andere orde is dan - zeg - een kind baren, diens luiers verschonen, elke dag z'n was doen en z'n ontbijt verzorgen en ondertussen zorgen dat hij het huis niet afbreekt.
Maar kennelijk is dat in het moderne Westen allemaal even veel waard als Margarita's drinken met een vriendin die een flater sloeg bij een dating website. Juist. Heel zonde allemaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten